Postcode Amsterdam: wat je moet weten over de diverse wijken

Ben je ooit verdwaald geraakt in de prachtige, maar soms verwarrende straten van deze bruisende stad? Wij delen in deze blog alles wat je moet weten over de diverse wijken, die worden bediend door de verschillende postcodes Amsterdam. Dus als je op zoek bent naar een leuke nieuwe buurt om te verkennen of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe het postcode systeem werkt, blijf dan lezen. Laten we samen op avontuur gaan en ontdekken wat elke wijk zo uniek maakt! Bovendien is Oomen Verhuizers hét verhuisbedrijf Amsterdam!

 

postcode amsterdam 2

 

Waarom is het belangrijk om meer te weten over Amsterdam postcodes

Amsterdam is een diverse en levendige stad met veel verschillende wijken. Van de bruisende binnenstad tot aan de rustigere buitenwijken, elke buurt heeft zijn eigen karakter en charme. Maar hoe weet je welke wijk het beste bij jou past? Of waar je moet zijn voor bepaalde voorzieningen of activiteiten? Een goed beginpunt is om meer te weten te komen over de postcodes en wijken van Amsterdam.

 

Het kennen van de verschillende postcodes en wijken in Amsterdam kan helpen bij het navigeren door de stad en het begrijpen van haar dynamiek. Hieronder volgen een aantal redenen waarom het belangrijk is om meer te weten over deze onderwerpen.

 

1. Het geeft inzicht in de demografie

Door beter te leren over postcode zoeken en wijken ontdekken in Amsterdam, kun je een beter begrip krijgen van wie er in elke buurt woont. In sommige buurten zul je merken dat er voornamelijk gezinnen wonen, terwijl andere buurten juist populairder zijn onder studenten of expats. Dit kan invloed hebben op de sfeer, voorzieningen en prijzen in die specifieke buurt.

 

2. Het helpt bij het vinden van een nieuwe woning

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning in Amsterdam, kan kennis over postcodegebieden erg handig zijn. Door te weten welke postcodegebieden aansluiten bij jouw woonbehoeften, kun je gerichter zoeken naar geschikte huizen of appartementen. Daarnaast kan het ook helpen bij het bepalen van je budget, aangezien sommige wijken duurder zijn dan andere.

 

3. Het is nuttig voor je sociale leven

Door meer te weten over de verschillende wijken en hun kenmerken, kun je beter inschatten welke buurten geschikt zijn voor jouw sociale leven. Ben je op zoek naar levendige cafés en restaurants? Dan zal een wijk als De Pijp of Oud-West waarschijnlijk beter bij jou passen dan een rustigere buitenwijk.

 

4. Het vergemakkelijkt het reizen door de stad

Amsterdam heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer, maar dit kan soms verwarrend zijn voor nieuwe bewoners of toeristen. Door de postcodes en wijken te leren kennen, kun je beter begrijpen hoe het openbaar vervoer in elkaar zit en wel ke routes het handigst zijn voor jouw dagelijkse reizen.

 

postcode amsterdam 1

 

De geschiedenis van Amsterdam postcode

De geschiedenis van postcodes in Amsterdam begon in 1978, toen het zogenaamde ‘postcodeboek’ werd geïntroduceerd. Dit was een lijst met alle straatnamen en bijbehorende postcodes in de stad. Het doel hiervan was om de postbezorging efficiënter te maken en fouten te voorkomen.

 

Echter, het duurde nog tot 1994 voordat er daadwerkelijk gebruik werd gemaakt van postcodes in Amsterdam. Toen werden deze ingevoerd als onderdeel van het nieuwe adresseringssysteem voor de hele stad. Hierbij kreeg elke straat een unieke postcode bestaande uit vier cijfers en twee letters.

 

De eerste twee cijfers van de postcode geven de wijk aan waarin een bepaalde straat valt. Zo behoren bijvoorbeeld alle straten die beginnen met ’10’ tot de binnenstad (Centrum), terwijl straten die beginnen met ’11’ vallen onder Oost (Oost-Watergraafsmeer) en ’12’ onder Zuid (Zuid). De laatste twee cijfers geven vervolgens specifieker aan in welk gebied of buurt een bepaalde straat ligt.

 

Inmiddels zijn er meer dan 100 verschillende wijken en buurten in Amsterdam, elk met hun eigen unieke postcodegebied. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor postbezorgers om brieven en pakketjes op het juiste adres af te leveren, maar ook voor bewoners om snel een specifieke locatie te vinden.

 

Wat interessant is om te weten, is dat er in de beginjaren van de postcodes veel discussie was over welke nummers aan welke wijken en buurten toegekend moesten worden. Zo wilden sommige bewoners niet dat hun straat onder een bepaalde wijk zou vallen, omdat dit een slechtere reputatie met zich mee zou brengen.

 

Maar uiteindelijk zijn deze discussies bijgelegd en heeft het systeem van Amsterdamse postcodes ervoor gezorgd dat de stad nog beter georganiseerd is. Een ander voordeel van de postcodes is dat ze ook gebruikt worden bij andere zaken dan alleen postbezorging, zoals bijvoorbeeld bij belastingaangifte of het registreren van je adres bij overheidsinstanties.

 

Postcode Amsterdam: welke buurten zijn er?

Amsterdam is een bruisende stad met veel verschillende buurten en wijken. Elke buurt heeft zijn eigen karakter en is geliefd bij verschillende bewoners. Maar welke buurten zijn er eigenlijk allemaal in Amsterdam? En wat zijn de bijbehorende postcodes? In dit artikel nemen we je mee op een tour langs de diverse wijken van Amsterdam.

 

Postcode Amsterdam Centrum (1011-1018)

Het centrum van Amsterdam is het hart van de stad en wordt gekenmerkt door de historische grachtengordel, smalle straatjes, gezellige pleinen en talloze bezienswaardigheden zoals het Rijksmuseum en de Dam. De postcodes 1011 tot en met 1018 behoren allemaal tot het centrum.

Postcode Amsterdam Noord (1031-1036)

Aan de overkant van het IJ ligt stadsdeel Noord, dat steeds populairder wordt onder Amsterdammers. Hier vind je hippe restaurants, creatieve broedplaatsen en leuke festivals zoals het Over het IJ Festival. De postcodes 1031 tot en met 1036 horen bij deze buurt.

Postcode Amsterdam Oost (1090-1099)

In Oost vind je een mix van culturen en verschillende levensstijlen. Deze buurt staat bekend om haar levendige markten zoals de Dappermarkt, maar ook om haar mooie parken zoals het Oosterpark. De postcodes die hierbij horen variëren van 1090 tot en met 1099.

Postcode Amsterdam Zuid (1070-1083)

Stadsdeel Zuid is misschien wel een van de meest luxe wijken van Amsterdam. Hier vind je chique winkels, dure huizen aan de gracht en het beroemde Vondelpark. De postcodes 1070 tot en met 1083 behoren tot deze wijk.

Postcode Amsterdam West (1051-1059)

In stadsdeel West wordt hard gewerkt aan vernieuwing, wat heeft geleid tot hippe hotspots zoals de Hallen en de Foodhallen. Maar ook de oudere wijken in West, zoals De Baarsjes, zijn nog steeds populair bij jonge gezinnen. De postcodes hier variëren van 1051 tot en met 1059.

Postcode Amsterdam Nieuw-West (1060-1079)

Dit stadsdeel is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog en staat bekend om haar ruime opzet en groene parken. Hier vind je ook een van de grootste winkelcentra van Nederland: het Osdorpplein. De postcodes die bij Nieuw-West horen zijn tussen de 1060 en 1079.

Postcode Amsterdam Zuidoost ( 1101-1109)

Stadsdeel Zuidoost is een multiculturele wijk waarin veel verschillende nationaliteiten samenleven. Hier vind je onder andere de Johan Cruijff Arena en de Ziggo Dome. De postcodes variëren van 1101 tot en met 1109.

Postcode Amsterdam Zuid-Oost (1084-1099)

Zuid-Oost is een relatief nieuw stadsdeel dat voornamelijk bestaat uit kantoren en bedrijventerreinen. Toch zijn er ook steeds meer woningen bijgebouwd, waardoor hier langzaam maar zeker een woonwijk ontstaat. De postcodes hier variëren van 1084 tot en met 1099.

Verschillen tussen de diverse wijken: Wat maakt elke buurt uniek?

Amsterdam is een bruisende stad met een diversiteit aan wijken, elk met hun eigen karakter en charme. Van het historische centrum tot aan de moderne architectuur in de nieuwbouwwijken, er is voor ieder wat wils. Maar wat maakt nu precies elke buurt uniek? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillen tussen de diverse wijken van Amsterdam.

 

Het historische centrum van Amsterdam wordt gekenmerkt door prachtige grachtenpanden, smalle straatjes en sfeervolle pleinen. Hier vind je ook veel toeristische attracties zoals het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum. De Jordaan is een bekende wijk in het centrum, geliefd om zijn gezellige cafés, boetiekjes en markten. Ook de Wallen behoren tot het historische hart van Amsterdam, waar je onder andere de oudste kerk van Amsterdam kunt vinden.

 

In tegenstelling tot het drukke centrum is Zuid een rustigere wijk met brede lanen en statige herenhuizen. Hier bevindt zich ook het Vondelpark, waar Amsterdammers graag vertoeven tijdens zonnige dagen. De Pijp staat bekend als een levendige multiculturele buurt met vele restaurants en hippe hotspots.

 

West is in opkomst als populaire wijk onder jonge mensen door zijn betaalbare huurwoningen en creatieve sfeer. Hier vind je ook veel groene parken zoals Westerpark en Rembrandtpark, perfect voor een ontspannen wandeling of picknick.

 

Zuidoost is één van de meest multiculturele wijken van Amsterdam en heeft een geheel eigen sfeer. Hier bevindt zich ook het bruisende winkelcentrum de Amsterdamse Poort. Ook Nieuw-West is een opkomende wijk met veel nieuwbouwwoningen en ruim opgezette straten.

 

Tot slot hebben we Oost, een mix van oud en nieuw. De Dapperbuurt staat bekend om zijn gezellige markt en hippe cafés, terwijl IJburg juist bekend staat om zijn moderne architectuur en drijvende huizen.

 

Voorzieningen en faciliteiten per postcode Amsterdam

De stad Amsterdam is verdeeld in verschillende wijken, elk met hun eigen unieke karakter en voorzieningen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voorzieningen en faciliteiten per wijk, zodat je een beter beeld krijgt van wat elke wijk te bieden heeft.

 

Amsterdam postcode – Centrum (1011-1019)

Het centrum van Amsterdam staat bekend om zijn bruisende sfeer en toeristische attracties. Hier vind je talloze winkels, restaurants, cafés en musea. Ook bevinden zich hier de beroemde grachten en het historische stadscentrum met oude monumenten zoals het Koninklijk Paleis op de Dam. Voor liefhebbers van uitgaan is het Rembrandtplein een populaire bestemming met zijn vele clubs en bars.

Amsterdam postcode – Oost (1091-1099)

Oost is een steeds populairder wordende wijk onder jongeren en creatieve ondernemers. Het gebied staat bekend om zijn diverse culturele aanbod met onder andere het Tropenmuseum en Artis Zoo. Ook vind je hier veel hippe koffietentjes, concept stores en vintage winkels.

Amsterdam postcode – Zuid (1070-1083)

In Zuid vind je de welbekende Albert Cuypmarkt, waar je terecht kunt voor verse producten en leuke koopjes. Deze buurt staat ook bekend om zijn chique winkelstraten zoals de P.C. Hooftstraat en de Van Baerlestraat. Daarnaast is het Vondelpark dé plek voor ontspanning in deze drukke stad.

Amsterdam postcode – Noord (1031-1036)

Noord wordt vaak gezien als het onontdekte deel van Amsterdam. Hier vind je rust en ruimte, maar ook hippe hotspots zoals de NDSM-werf met haar creatieve evenementen en festivals. Vanaf het gezellige centrum van Noord, de Nieuwendammerdijk, heb je een prachtig uitzicht over het IJ.

Amsterdam postcode – West (1051-1059)

Deze wijk is in opkomst door de vele nieuwe initiatieven die er ontstaan. Zo vind je hier bijvoorbeeld De Hallen, een voormalige tramremise omgetoverd tot een culturele hotspot met onder andere een bioscoop, bibliotheek en leuke eettentjes. Ook zijn er veel groene plekken te vinden in West, zoals het Westerpark waar regelmatig festivals worden georganiseerd.

Natuurlijk heeft elke wijk nog veel meer te bieden dan hierboven genoemd is. Maar hopelijk heb je nu een beter beeld van de verschillende voorzieningen en faciliteiten per postcode in Amsterdam. Welke wijk heeft jouw voorkeur? Laat ons verhuisbedrijf Amsterdam je helpen wanneer het zo ver is. 😉

 

Meer weten over Amsterdam? Lees dan ook: