Oomen Verhuizers logo
Welke instanties moeten op de hoogte zijn van uw verhuizing

Welke instanties moeten op de hoogte zijn van uw verhuizing

Een afbeelding van een elektrische verhuiswagen van Oomen Verhuizers

Welke instanties moeten op de hoogte zijn van uw verhuizing

Verhuizen is erg spannend en neemt de nodige stress met zich mee. Veel dingen moeten worden geregeld, waarbij in de meeste gevallen vergeten wordt om de instanties te informeren over uw nieuwe adres. Het doorgeven van uw nieuwe adres is van groot belang omdat u absoluut niet wilt dat belangrijke post en informatie op het oude adres terecht blijft komen. Vaak wordt er gedacht dat alle instanties wel zijn ingelicht, toch komt het helaas te vaak voor dat er een instantie wordt vergeten. In dit blog artikel sommen wij de instanties die moeten worden ingelicht over de verhuizing graag voor u op, zodat er nooit meer een instantie wordt overgeslagen!


Wat is een verhuizing?

Ik hoor u denken: “Wat is een verhuizing? Ja, dat is toch logisch.” Maar tóch is het goed om even precies in te gaan op wat een verhuizing is. Een verhuizing verwijst namelijk naar het volledige proces waarbij iemand zijn of haar huidige woning verlaat om zich naar een ander adres te verplaatsen en te vestigen. Een verhuizing kan binnen hetzelfde dorp of stad zijn, of naar een andere stad of zelfs naar een ander land. Daarnaast kan een verhuizing de nodige complexiteit met zich meebrengen. Zo moeten er vaak veel, zware en grote spullen worden verplaats.


Het belang van het doorgeven van een verhuizing

Het doorgeven van uw verhuizing aan relevante instanties is van cruciaal belang, zodat uw post en andere belangrijke informatie en communicatie u blijft bereiken. Als u de verhuizing niet doorgeeft is de kans groot dat u belangrijke documenten en correspondentie mist. Denk hierbij aan bijvoorbeeld belastingaanslagen, zorgverzekering informatie, pensioeninformatie of bankafschriften.

Daarnaast kan het niet doorgeven van uw nieuwe adres gevolgen hebben voor uw persoonlijke veiligheid. Als uw oude adres niet is doorgegeven bij de gemeente, kan dit problemen veroorzaken als er bijvoorbeeld post met zeer gevoelige informatie wordt gestuurd naar het oude adres.


Welke instanties moeten op de hoogte worden gesteld van uw verhuizing?

Bij een verhuizing is het dus erg belangrijk om verschillende instanties op de hoogte te stellen. Volgens ons zijn de volgende 9 instanties het belangrijkst om in te lichten over uw verhuizing:

 1. Gemeente
 2. Belastingdienst
 3. Zorgverzekeraar
 4. Pensioenfonds
 5. Banken en financiële instellingen
 6. Verzekeringsmaatschappijen
 7. Energieleverancier
 8. Telecomprovider
 9. Postbedrijven

Hieronder zullen we alle 9 instanties kort toelichten en onderbouwen waarom het van belang is om juist deze 9 instanties in te lichten.


1. Gemeente

Zodra u verhuist is het essentieel om de verhuizing door te geven aan de gemeente. Dit zorgt er namelijk voor dat het nieuwe adres correct wordt geregistreerd in de zogenaamde Basisregistratie Personen (BRP), voorheen bekend als de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Tenslotte is het doorgeven van uw verhuizing aan de gemeente verplicht en moet dit binnen vijf dagen na uw verhuizing worden gedaan.

2. Belastingdienst

Helaas voor velen maar de belastingdienst moet ook worden ingelicht wat betreft de verhuizing. Zo kunnen zij uw nieuwe adres gebruiken voor correspondentie met betrekking tot belastingaangiftes, toeslagen en andere fiscale zaken.

3. Zorgverzekeraar

Het is belangrijk om uw zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van uw verhuizing, zodat zij uw nieuwe adres kunnen gebruiken voor het toesturen van belangrijke informatie over uw zorgverzekering, premiebetalingen en correspondentie met betrekking tot uw gezondheid.


4. Pensioenfonds

Als u pensioen opbouwt of al een pensioenuitkering ontvangt, is het van belang om uw verhuizing door te geven aan uw pensioenfonds. Op die manier blijft u op de hoogte van belangrijke pensioen gerelateerde zaken en wordt uw pensioenpost naar het juiste adres gestuurd.


5. Banken en financiële instellingen

Uw bank(en) en andere financiële instellingen moeten ook op de hoogte worden gebracht van uw verhuizing. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw bankafschriften, creditcard informatie en andere financiële documenten op het juiste adres ontvangt.


6. Verzekeringsmaatschappijen

Als u verschillende verzekeringen heeft, zoals een autoverzekering, inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering, moet u uw verhuizing doorgeven aan de betreffende verzekeringsmaatschappijen. Dit zorgt ervoor dat uw polissen worden bijgewerkt met het juiste adres en dat belangrijke correspondentie met betrekking tot uw verzekeringen u blijft bereiken.


7. Energieleverancier

Het is van belang om uw energieleverancier op de hoogte te stellen van uw verhuizing, zodat zij uw energierekening naar het juiste adres kunnen sturen. Daarnaast kunnen zij u ook helpen bij het regelen van de aansluiting van gas, water en elektriciteit op uw nieuwe adres.


8. Telecomprovider

Als u een vaste telefoonlijn, internet- of televisieabonnement heeft, moet u uw telecomprovider op de hoogte stellen van uw verhuizing. Dit zorgt ervoor dat uw communicatiediensten worden overgezet naar uw nieuwe adres.


9. Postbedrijven

Verschillende postbedrijven, zoals PostNL, worden automatisch op de hoogte gebracht van uw verhuizing via de Basisregistratie Personen. Dit zorgt ervoor dat uw post automatisch naar uw nieuwe adres wordt doorgestuurd.

 

Hoe worden instanties automatisch geïnformeerd?

De instanties die automatisch bericht krijgen van uw verhuizing ontvangen deze informatie via de Basisregistratie Personen (BRP). De BRP is een database waarin persoonsgegevens van inwoners van Nederland worden bijgehouden. Wanneer u uw verhuizing doorgeeft aan de gemeente, wordt deze informatie automatisch doorgegeven aan andere instanties die zijn aangesloten op de BRP. Dit zorgt ervoor dat uw nieuwe adres wordt bijgewerkt in hun systemen.

Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle instanties automatisch worden geïnformeerd bij uw verhuizing. Sommige instanties vereisen dat u zelf uw verhuizing aan hen doorgeeft, zelfs als u deze al aan de gemeente heeft doorgegeven.

 

Zelf informatie doorgeven bij verhuizing

Ondanks het automatisch doorgeven van uw verhuizing aan bepaalde instanties, is het raadzaam om zelf ook actie te ondernemen en uw verhuizing aan specifieke instanties door te geven. Dit geldt vooral voor instanties die niet zijn aangesloten op de BRP.

Enkele voorbeelden van instanties die u mogelijk zelf moet informeren over uw verhuizing zijn:

 • Werkgever
 • School of universiteit
 • Abonnementen en lidmaatschappen (bijv. sportschool, tijdschriften)
 • Familie en vrienden
 • Overige instanties die niet zijn aangesloten op de BRP

Het zelf doorgeven van uw verhuizing zorgt ervoor dat alle relevante instanties op de hoogte zijn en dat u geen belangrijke post of informatie misloopt.


Veelgestelde vragen (FAQs)

 1. Moet ik mijn verhuizing doorgeven aan de gemeente? Ja, het is verplicht om uw verhuizing binnen vijf dagen door te geven aan de gemeente waar u naartoe verhuist.
 2. Kan ik mijn verhuizing online doorgeven aan instanties? Ja, veel instanties bieden online formulieren of portals waar u uw verhuizing kunt doorgeven. Controleer de websites van de betreffende instanties voor meer informatie.
 3. Wat gebeurt er als ik mijn verhuizing niet doorgeef aan instanties? Als u uw verhuizing niet doorgeeft, loopt u het risico belangrijke post en informatie te missen. Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor uw persoonlijke veiligheid.
 4. Hoe lang duurt het voordat instanties op de hoogte zijn van mijn verhuizing? De tijd kan variëren afhankelijk van de instantie. Sommige instanties worden direct geïnformeerd via de Basisregistratie Personen, terwijl u bij andere instanties mogelijk zelf uw verhuizing moet doorgeven.
 5. Wat moet ik doen als ik post blijf ontvangen op mijn oude adres? Als u nog steeds post ontvangt op uw oude adres nadat u uw verhuizing heeft doorgegeven, neem dan contact op met de betreffende instanties om ervoor te zorgen dat zij uw adres bijwerken.
Hallo, ik ben Guido Baalbergen, 30 jaar oud en woonachtig in Rijnsburg. Sinds 6,5 jaar ben ik werkzaam bij Oomen Verhuizers, waar ik de rol van Directeur vervul. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor zowel de operationele als de commerciële leiding van het bedrijf. Vanuit mijn ervaring, vind ik het ook leuk om advies te geven, vandaar dat jullie hier regelmatig blogs van mij zullen terugvinden!

Gerelateerde berichten