Oomen Verhuizers logo

Verhuizen met huisdieren

Verhuizen met huisdieren

Een verhuizing kan voor dieren veel stress met zich meebrengen. Niet ieder dier zal last hebben van een verhuizing. Bij een vis of een cavia bijvoorbeeld, zal de verhuizing geen grote impact hebben. De leefomgeving van het dier, de kooi of het aquarium, verhuist dan immers mee. Bij een hond of kat daarentegen, kan een verhuizing wél een hele grote impact hebben. Beide dieren zijn namelijk dol op routine en hun eigen omgeving en dat zijn nou juíst de dingen die tijdens een verhuizing veranderen. Het is dan ook verstandig u goed voor te bereiden wanneer u met deze dieren gaat verhuizen. We geven u graag een aantal tips zodat uw kat of hond verhuizen vlekkeloos gaat verlopen. Want verhuizen met huisdieren hoeft geen enkel probleem te zijn, als u maar weet waar u op moet letten.

Dieren verhuizen

Het allerbelangrijkste wanneer u gaat verhuizen met huisdieren? Zorg ervoor dat het dier zo min mogelijk van de verhuisstress meekrijgt. Pak de mand, speeltjes, drink- en voederbakken als allerlaatste in. Richt eventueel een (al lege) kamer in met de spulletjes van uw hond of kat zodat het dier zich hier even kan terugtrekken wanneer dit nodig is. Zorg ervoor dat de spulletjes in het nieuwe huis klaar staan wanneer uw dier hier voor het eerst komt. Zet de spulletjes bij voorkeur op een soortgelijke plek of naast dezelfde meubels als in het oude huis neer. Neem ook vooral de oude vertrouwde spullen mee. Een nieuwe mand die beter in het interieur past? Bewaar hem even totdat uw huisdieren helemaal gewend zijn. Hebt u een vaste oppas voor uw huisdier? Breng uw hond of kat hier dan naartoe op de dag van de verhuizing. Zo krijgt uw huisdier zo min mogelijk mee van het gesjouw van meubels en andere drukte. Want drukte en prikkels wilt u tijdens het verhuizen met huisdieren zoveel mogelijk vermijden. 

Kat verhuizen

Een kat verhuizen brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Of uw kat veel last zal hebben van de verhuizing hangt vooral van het dier zelf af. Sommige katten zijn erg gehecht aan hun omgeving. Voor deze dieren zal een verhuizing stressvoller zijn dan voor een kat die meer aan de eigenaar is gehecht. Gaat u met uw kat verhuizen? Sluit op de dag van de verhuizing uw kat op in een kamer en plak een briefje op de deur zodat de verhuizers weten dat deze dicht moet blijven. Verhuis deze kamer als laatste en doe van te voren uw kat in de bench. Houdt uw kat echt niet van reizen? Bij de dierenarts kunt u eventueel een kalmeringsmiddel aanvragen. Laat uw kat in de nieuwe woning kamer voor kamer kennismaken met het huis. Eventueel kunt u gebruik maken van een feromoonverdamper. Deze bevat geruststellende geurstoffen die overeenkomen met de feromonen die aanwezig zijn op de koppen van katten.  Blijf uiteraard zelf ook zo kalm mogelijk en stel uw kat gerust door met hem te spelen. Kat verhuizen gelukt? Houd uw pluizige vriend dan nog in ieder geval een week of 6 binnen. Op deze manier kan de kat aan alle nieuwe geuren in het nieuwe huis wennen. Gaat de kat na deze weken naar buiten dan vindt hij makkelijk weer de weg terug naar huis. 

Hond verhuizen

Gaat u met uw hond verhuizen? Dan kunt u deze wellicht alvast voorbereiden op de verhuizing. Het krijgen van de sleutel van uw nieuwe woning is altijd een feestelijk moment. De kans is echter groot dat er eerst nog het een en ander gedaan moet worden voordat u met de rest van het huishouden en uw hond gaat verhuizen. Genoeg tijd voor uw trouwe viervoeter om te wennen dus! Neem uw hond mee wanneer u kleine klussen gaat doen in de nieuwe woning. Doe dit liever niet als er grote klussen met veel lawaai op de planning staan, hier zal uw hond alleen maar van schrikken. Laat hem lekker rond snuffelen zodat hij kan wennen aan alle nieuwe geuren. Tussen het klussen door kunt u samen uw nieuwe wijk verkennen. Zo kan uw hond ook al een beetje met deze omgeving, geluiden en geuren kennismaken. Als uw huisdier de nieuwe omgeving al een beetje kent, dan zal het verhuizen van uw hond helemaal goed komen. 

Na de verhuizing

Dieren verhuizen gelukt? Dan kunt u nu met z’n allen genieten in uw nieuwe woning! Houd er rekening mee dat uw hond of kat waarschijnlijk nog wel moet wennen aan de nieuwe omgeving. Probeer daarom nog een tijdje zoveel mogelijk thuis te zijn. Hier wordt uw dier een stuk rustiger van en dit zal dan ook zeker bijdragen aan een goede gewenning. Bent u naar een andere woonplaats verhuisd? Zoek dan een nieuwe dierenarts en schrijf uw dier alvast in, zodat u hier snel terecht kunt in geval van nood. Vergeet ook niet om uw dier te chippen, als u bang bent dat uw hond of kat wel eens zou kunnen verdwalen. Heeft uw dier al een chip? Zorg er dan voor dat u de adresgegevens aanpast. Als u al onze tips volgt, zal uw verhuizing met huisdieren zonder problemen verlopen. 

Powered by BetterDocs