Verhuizen met uw kat
01-10-2021
Gaat u verhuizen met uw kat? Verhuizen kan veel stress veroorzaken bij katten. Het zou natuurlijk heel fijn zijn als het verhuizen zo soepel mogelijk verloopt. Bij een verhuizing heeft u vaak al veel aan uw hoofd, daarom is het prettig als u zich geen zorgen hoeft te maken om uw kat.
Niet iedere kat heeft evenveel last van stress door een verhuizing. Katten die veel binnen zijn zullen niet veel stress ervaren. Ook heeft de relatie met uw kat invloed op hoeveel stress de kat ervaart tijdens de verhuizing. Als u als baasje een goede band heeft met uw kat, dan zal uw kat hoogstwaarschijnlijk minder stress ervaren. Vaak is de kat dan minder gehecht aan zijn omgeving. Om ervoor te zorgen dat u als baasje met een gerust hart kunt verhuizen, hebben wij een uitgebreid artikel geschreven. In dit artikel vindt u een overzicht van de verschillende fases tijdens het verhuizen van uw kat.
1. Voorbereiding op de verhuizing
De kat voorbereiden op de verhuizing is super belangrijk. Zorg ervoor dat u een reismand of transportbench aanschaft waar de kat gewend aan kan raken. Begin hier ruim van te voren mee. U kunt de kat laten wennen door bijvoorbeeld met de kat te spelen bij de reismand of bench. Of een kleedje waarop de kat vaak ligt, in de mand of bench te leggen. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van een kalmerende spray. Gebruik de spray op de reismand en herhaal dit een aantal dagen. Heeft uw kat een identificatiechip? Vergeet dan niet de adreswijziging door te geven aan de desbetreffende databank.
2. De dag van de verhuizing
De dag van de verhuizing is aangebroken, de verhuizers staan voor de deur en u bent zelf ook wat gespannen. Uw kat merkt als eerste dat er iets gaat gebeuren. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de dag van de verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen. Wij hebben de belangrijkste tips hieronder voor u op een rijtje gezet.
- Het is verstandig om de kat in één van de slaapkamers of badkamer op te sluiten voordat de verhuizers beginnen.
- Zorg ervoor dat in deze kamer de reismand of transportbench staat. Zorg er daarnaast voor dat de kat het comfortabel heeft in de kamer door een bakje met kattenvoer, bakje met water en kattenbak in de kamer te plaatsen. Ook adviseren wij u om een briefje op de deur te hangen zodat de verhuizers weten dat de deur dicht moet blijven vanwege de kat.
- De meubels en andere spullen die in de kamer staan kunnen als laatste worden ingeladen. Zorg ervoor dat uw kat in de reismand of in de transportbench zit en zet deze vervolgens in uw auto.
- Om de kat zich direct thuis te laten voelen in de nieuwe woning is het verstandig om als eerst de meubels en spullen uit de oude woning in de slaapkamer of badkamer (afhankelijk van waar uw kat in het oude huis verbleef) te plaatsen. Hier kan uw kat dan tijdelijk verblijven terwijl de verhuizers de rest van uw spullen in uw nieuwe woning plaatsen.
- Zorg ervoor dat uw kat wat voeding heeft maar niet te veel.
- Wanneer uw verhuizing achter de rug is, is het tijd om uw kat kennis te laten maken met de rest van uw nieuwe woning.
- Hoe kalmer u bent, hoe meer gerust uw kat is. Speel met uw kat en geef uw kat het voer dat hij het lekkerst vindt.
- Wanneer u uw kat het huis laat zien, zorg dat u uw ramen en deuren sluit, zodat de kat niet zomaar kan ontsnappen.
3. Het vervoeren van uw kat
Wanneer uw kat niet gewend is om te reizen of snel bang is tijdens de reis, vraag de dierenarts dan om een kalmeringsmiddel voor uw kat. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:
- Geef uw kat eten zoals u dit normaal ook doet
- Vervoer de kat in een veilige reismand of transportbench
- Spray de binnenkant van de bench of mand in met feromoonspray
- Zet de transport bench of reismand goed vast in de auto zodat deze niet kan bewegen.
- Het is niet aan te raden om de kat in de verhuiswagen of bagageruimte van uw auto te vervoeren.
- Wanneer u een lange reis moet maken, stop dan onderweg om uw kat de gelegenheid te geven om te drinken of de kattenbak te gebruiken. Let er goed op dat uw kat niet ontsnapt.
- Laat uw kat of ander huisdier tijdens een stop nooit achter in een hete auto.
4. Uw kat laten wennen aan zijn nieuwe huis
Nu uw kat goed is aangekomen in uw nieuwe woning, is het belangrijk dat uw kat went aan zijn nieuwe woonomgeving. Hierbij is het volgende van belang:
- Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan de nieuwe omgeving
- Geef uw kat regelmatig kleine beetjes voer welk uw kat het lekkerst vindt
- Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis
- Zorg dat de kat zich snel thuis voelt door zijn geur te verspreiden door het nieuwe huis. Doe dit bij voorkeur door een zachte katoenen doek langs de wangen van uw kat te wrijven. Wrijf de doek daarna op kat-hoogte over deurstijlen, wanden en nieuwe meubels om zijn geur over te brengen. Herhaal dit dagelijks om uw kat zich snel thuis te laten voelen in uw nieuwe woning.
- Sommige katten die veel binnen zitten kunnen snel van streek raken door een verhuizing, andere katten hebben hier juist totaal geen moeite mee. Houd uw kat dus goed in de gaten om te zien hoe uw kat reageert op de verhuizing.
5. Uw kat naar buiten laten
Wanneer uw kat gewend is aan zijn nieuwe omgeving, kan de kat naar buiten. Dit kan natuurlijk een spannend moment zijn voor u als eigenaar want het laatste wat u wilt is dat de kat wegloopt en vermist raakt. Om dit te voorkomen hebben wij onze beste tips hieronder voor u beschreven:
- Zorg dat de kat een identificatie draagt met hierop uw naam, adres en telefoonnummer.
- Laat uw kat chippen door uw dierenarts en laat de chip van uw kat registreren bij een databank. Wanneer uw kat al gechipt is, vergeet dan niet om uw adreswijziging door te geven aan de databank.
- De eerste keer dat u uw kat naar buiten toe laat kunt u zijn pootjes invetten met boter, door de geur zal hij altijd de weg terug naar huis vinden.
- Let op de inentingen van uw kat en zorg ervoor dat die niet zijn verlopen.
- Om de kat makkelijk naar binnen en buiten te laten kunt u overwegen om een kattenluik te installeren. Wanneer u niet wilt dat andere katten bij u naar binnen lopen, kunt u ervoor kiezen om een kattenluik aan te schaffen die reageert op de chip van uw kat.
- Verjaag katten die in uw tuin zitten. Voor uw kat kan het namelijk lastig zijn om territorium te veroveren. U kunt uw kat hier dus in ondersteunen.
- Laat uw kat geleidelijk kennismaken met de buitenomgeving, zet de deur open en ga met hem mee de tuin in.
- Draag uw kat niet naar buiten toe en laat hem zelf beslissen of hij wel of niet naar buiten wilt.
- Zorg dat de kant altijd naar binnen kan door de deur open te laten staan. Als de kat schrikt kan hij makkelijk terug naar binnen.
- Een kat die gewend is om buiten te zijn en die al vaker veranderingen heeft meegemaakt zal zich vrij snel aanpassen.
6. Voorkom dat uw kat terugloopt naar uw oude huis
Wanneer uw oude woning vlakbij uw nieuwe woning staat, kan het zijn dat de kat op onderzoekt uitgaat. Wees hier op voorbereid door de nieuwe bewoners te informeren dat het risico bestaat dat uw kat bij hen naar binnen loopt. Zorg ervoor dat je duidelijk doorgeeft dat ze uw kat in geen geval eten geven of aanmoedigen om binnen te blijven. Dit zorgt namelijk voor verwarring bij de kat. Wanneer de afstand klein is tussen uw nieuwe en oude woning, zorg er dan voor dat u uw kat langer binnen houdt. Echter kan dit wel voor problemen zorgen omdat de kat erg gewend kan zijn aan zijn oude territorium. Zorg dat u bovenstaande tips zoveel mogelijk volgt. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren voordat uw kat uw nieuwe woning ziet als “zijn thuis”. Tot die tijd zult u hem bij het oude huis moeten ophalen als hij daar naartoe loopt. Wanneer dit voor teveel stress zorgt en de kat echt niet wilt wennen aan de nieuwe woning, kunt u overleggen met de bewoners van het oude huis om uw kat eventueel te laten adopteren. Dit is natuurlijk totaal niet wat u wilt. Wij hopen door dit artikel dat dit niet hoeft.
7. Verandering van levensstijl
Om de levensstijl van de kat te veranderen door een verhuizing is nooit gemakkelijk. Het is namelijk erg lastig om een kat die graag buiten is, alleen maar binnen te laten blijven. Echter dwingen de omstandigheden er soms toe om dit wel te proberen. Wanneer u echt een kat heeft die zoveel mogelijk buiten is en hij zich totaal niet wilt aanpassen naar zijn nieuwe leefomgeving, is het soms beter om een nieuw huis voor hem te zoeken. Als uw kat al weinig buiten kwam, zal het makkelijker zijn om hem zoveel mogelijk binnen te houden. Het is wel belangrijk om uw kat voldoende in beweging te houden en extra aandacht te geven om verveling te voorkomen. Hieronder hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om de leefomgeving van uw kat te verrijken.
- Zorg dat de kat enigszins kan ‘jagen’ door brokjes droogvoer te verstoppen in huis
- Als uw kat gek is op klimmen, zorg dan voor verschillende klimpalen en krabplanken
- Speel regelmatig met de kat (minimaal één keer per dag) zodat de kat zijn jachtinstincten worden getriggerd.
- Doe voer in een voerspeeltje om de kat actief te houden en daarvoor direct te belonen.
Ook kan het natuurlijk voorkomen dat uw kat opeens meer van de buitenwereld wilt zien wanneer u gaat verhuizen. Een overgang van een binnen- naar buitenleven kan zelfs het welzijn van uw kat verhogen. Volg de tips onder het kopje “uw kat naar buiten laten”, houdt er wel rekening mee dat dit proces soms uiterst langzaam kan verlopen. Neem de kat mee naar buiten als u een rondje gaat lopen buiten zodat de kat kan wennen aan de omgeving.
8. Verhuizen naar een kleinere woning
Wanneer u gaat verhuizen naar een kleinere woning, bijvoorbeeld van een vrijstaand huis naar een groot appartement, zorg er dan voor dat de leefruimte van de kat voldoende blijft. Vaak is dit niet een heel groot probleem als u maar één kat heeft. Wanneer u meerdere katten heeft kan dit wel voor problemen zorgen. Een verhuizing naar een kleinere leefruimte kan leiden tot spanningen tussen de katten. Zorg ervoor dat er genoeg voorzieningen zijn voor de katten zoals: ligmanden, hangmatten, krabpalen, kattenbakken, voerbakjes en drinkbakjes. Houd goed in de gaten hoe de katten met elkaar omgaan in het nieuwe huis. Het kan namelijk zijn dat de katten niet goed met elkaar om kunnen gaan in het nieuwe huis. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag of gezondheidsproblemen. In deze gevallen kan het noodzakelijk zijn om één van de katten te herplaatsen.