Oomen Verhuizers logo

Je huis klaar maken voor Funda

01-10-2021

Het te koop zetten van een woning waarin u zoveel jaar fijn hebt gewoond, kan ontzettend spannend zijn. U wilt natuurlijk dat de woning wordt verkocht voor een prijs die de woning ook waard is. Gelukkig kunt u met een aantal eenvoudige trucs uw huis al een stuk aantrekkelijker maken. Zo laat u uw woning opvallen tussen de vele andere woningen op Funda. 

Huis klaarmaken Funda

Licht en ruimte verkopen beter

De meeste mensen willen verhuizen vanwege ruimtegebrek. Er zijn wellicht gezinsleden bijgekomen of er is behoefte ontstaan aan extra ruimte voor werk of hobby. Een licht huis is daarom aantrekkelijker dan een donker huis. 

Laat licht door

Een lichte woning verkoopt beter omdat een licht huis ruimtelijker oogt dan een donkere woning. Laat dus veel licht naar binnen door de gordijnen volledig open te trekken en haal vensterbanken leeg. Mooie groene huisplanten mogen best blijven staan. Maar houden ze het daglicht tegen? Dan is het verstandiger om de planten tijdelijk even ergens anders te plaatsen.

Als potentiële koper wilt u de ruimte naar eigen wens kunnen indelen en inrichten. Daarvoor moet u de woning wel eerst kunnen zien! Let goed op de doorstroom van het licht en de lucht. Staan er meubels in de weg die deze stromen blokkeren? Haal deze dan vooral weg.

Huis klaarmaken Funda
Huis klaarmaken Funda

Ruim op

Hoe gezellig uw rommelhoekje ook oogt: haal dit hoekje leeg. Zo’n hoekje is namelijk erg persoonlijk en ziet er voor een buitenstaander meestal rommelig uit. Daarnaast kan een potentiële koper het gevoel krijgen in het huis van een ander te lopen, in plaats van in zijn of haar toekomstige eigen woning. Plaats daarom zoveel mogelijk rommel in afgesloten kasten en opbergdozen.

Verwijder ook alle onnodige accessoires uit het zicht en zorg ervoor dat tafels – op een bos mooie bloemen na – leeg zijn. Dit geeft een mooie strakke uitstraling. Haal ook erg persoonlijke zaken weg, zoals politieke of religieuze uitingen of familiefotos. Dit zijn zaken waar niet iedereen zich altijd mee kan identificeren. En om uw huis zo voordelig mogelijk te kunnen verkopen moet uw woning potentiële kopers aanspreken.

Waarom je reparaties toch moet uitvoeren

Op het moment dat u uw huis wilt verkopen is het misschien verleidelijk om hier niet meer teveel geld in te steken. Toch kan het ontzettend lonen om toch een paar kleine klusjes uit te voeren. Denk daarbij aan loszittende deurkrukken, afgebladderde verf, lekkende kranen of piepende deuren. Het herstellen van deze kleine gebreken kost misschien een paar honderd euro, maar kan uiteindelijk een groter verschil maken voor de verkoopprijs. 

Daarnaast voorkomt u zo dat de kopers het idee krijgen dat er nog van alles aan de woning gedaan moet worden. Uiteindelijk trekt iedereen het liefst in een woning waar ze zo in kunnen. Om je verkoopkansen en de uiteindelijke verkoopprijs te vergroten, doet u er dus verstandig aan om deze kleine klusjes gedaan te hebben.

Montage

Creëer sfeer

Door het aanbrengen van sfeer in de woning kunt u het huis aantrekkelijker maken. Het is daarom belangrijk om sfeer te creëren zonder dat uw persoonlijke smaak hierin domineert. Dit doet u door kleine subtiele aanpassingen te maken.Een paar sfeervolle kussens op de sofa of een mooie staande lamp in een hoek die anders altijd leeg staat.


Groen ziet er daarnaast altijd fris uit en verkoopt erg goed. Zorg dus dat er voldoende planten in de woning staan. Heeft u geen groene vingers, kies dan voor groene planten zonder bloemen die makkelijk te verzorgen zijn. Ga bij voorkeur ook voor een paar grote planten dan meerdere kleine plantjes. En niet geheel onbelangrijk, zorg dat de planten in mooie – maar neutrale – plantenpotten staan.

Laat het aan professionals over

Is interieurdesign echt niet uw ding? Dan kunt u altijd een verkoopstylist inhuren. Die weet precies hoe u uw woning zo aantrekkelijk mogelijk kunt presenteren. Veel van de boven genoemde tips zullen ook door de verkoopstylist worden toegepast, maar hij of zij heeft net iets meer zicht in hoe uw woning beter tot z’n recht komt.

Dit geldt ook voor het inhuren van een fotograaf. Om de woning te koop te kunnen zetten, zal je een aantal goede foto’s moeten maken van de ruimtes. Dit kunt u natuurlijk zelf doen, maar het is vaak aan te raden om hiervoor een professionele fotograaf in te huren. Niet alleen omdat deze mooiere foto’s kan maken, maar ook omdat een professionele fotograaf vaak net iets beter weet hoe uw keuken of badkamer beter op de foto komt.

Huis klaarmaken Funda
Fotografie

Blijf niet bij de bezichtiging

Zijn er geïnteresseerden die de woning komen bezichtigen? Verlaat de woning. Potentiële kopers kunnen niet prettig rondkijken en puntjes van kritiek aanstippen als de bewoner nog aanwezig is. Daarnaast moeten de potentiële kopers het idee krijgen dat het hun woning kan zijn en dat kan nogal moeilijk zijn als de eigenaar er nog rondloopt. Zorg er ook voor dat uw huisdieren ondergebracht zijn en haal de kattenbak en voerbakjes weg. Zo geeft u potentiële kopers voldoende de ruimte om zich helemaal thuis te voelen in uw woning en daar de juiste prijs voor te willen betalen.

Huis klaarmaken Funda