[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Verhuizen met uw kat

Gaat u verhuizen met uw kat? Verhuizen kan veel stress veroorzaken bij katten. Het zou natuurlijk heel fijn zijn als het verhuizen zo soepel mogelijk verloopt. Bij een verhuizing heeft u vaak al veel aan uw hoofd, daarom is het prettig als u zich geen zorgen hoeft te maken om uw kat.

Niet iedere kat heeft evenveel last van stress door een verhuizing. Katten die veel binnen zijn zullen niet veel stress ervaren. Ook heeft de relatie met uw kat invloed op hoeveel stress de kat ervaart tijdens de verhuizing. Als u als baasje een goede band heeft met uw kat, dan zal uw kat hoogstwaarschijnlijk minder stress ervaren. Vaak is de kat dan minder gehecht aan zijn omgeving. Om ervoor te zorgen dat u als baasje met een gerust hart kunt verhuizen, hebben wij een uitgebreid artikel geschreven. In dit artikel vindt u een overzicht van de verschillende fases tijdens het verhuizen van uw kat. 

 

[/vc_column_text][vc_separator border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Inhoudsopgave

1. Voorbereiden op de verhuizing
2. De dag van de verhuizing
3. Het vervoeren van de kat
4. Uw kat laten wennen aan zijn nieuwe huis
5. Uw kat naar buiten laten
6. Voorkomen dat uw kat terugloop naar het oude huis
7. Verandering van leefstijl
8. Verhuizen naar een kleinere woning

 

[/vc_column_text][vc_separator border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

1. Voorbereiding op de verhuizing

De kat voorbereiden op de verhuizing is super belangrijk. Zorg ervoor dat u een reismand of transportbench aanschaft waar de kat gewend aan kan raken. Begin hier ruim van te voren mee. U kunt de kat laten wennen door bijvoorbeeld met de kat te spelen bij de reismand of bench. Of een kleedje waarop de kat vaak ligt, in de mand of bench te leggen. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van een kalmerende spray. Gebruik de spray op de reismand en herhaal dit een aantal dagen. Heeft uw kat een identificatiechip? Vergeet dan niet de adreswijziging door te geven aan de desbetreffende databank. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]


2. De dag van de verhuizing

De dag van de verhuizing is aangebroken, de verhuizers staan voor de deur en u bent zelf ook wat gespannen. Uw kat merkt als eerste dat er iets gaat gebeuren. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de dag van de verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen. Wij hebben de belangrijkste tips hieronder voor u op een rijtje gezet.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

3. Het vervoeren van uw kat

Wanneer uw kat niet gewend is om te reizen of snel bang is tijdens de reis, vraag de dierenarts dan om een kalmeringsmiddel voor uw kat. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

4. Uw kat laten wennen aan zijn nieuwe huis

Nu uw kat goed is aangekomen in uw nieuwe woning, is het belangrijk dat uw kat went aan zijn nieuwe woonomgeving. Hierbij is het volgende van belang:

[/vc_column_text][vc_single_image image=”17743″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

5. Uw kat naar buiten laten

Wanneer uw kat gewend is aan zijn nieuwe omgeving, kan de kat naar buiten. Dit kan natuurlijk een spannend moment zijn voor u als eigenaar want het laatste wat u wilt is dat de kat wegloopt en vermist raakt. Om dit te voorkomen hebben wij onze beste tips hieronder voor u beschreven:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

6. Voorkom dat uw kat terugloopt naar uw oude huis

Wanneer uw oude woning vlakbij uw nieuwe woning staat, kan het zijn dat de kat op onderzoekt uitgaat. Wees hier op voorbereid door de nieuwe bewoners te informeren dat het risico bestaat dat uw kat bij hen naar binnen loopt. Zorg ervoor dat je duidelijk doorgeeft dat ze uw kat in geen geval eten geven of aanmoedigen om binnen te blijven. Dit zorgt namelijk voor verwarring bij de kat. Wanneer de afstand klein is tussen uw nieuwe en oude woning, zorg er dan voor dat u uw kat langer binnen houdt. Echter kan dit wel voor problemen zorgen omdat de kat erg gewend kan zijn aan zijn oude territorium. Zorg dat u bovenstaande tips zoveel mogelijk volgt. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren voordat uw kat uw nieuwe woning ziet als “zijn thuis”. Tot die tijd zult u hem bij het oude huis moeten ophalen als hij daar naartoe loopt. Wanneer dit voor teveel stress zorgt en de kat echt niet wilt wennen aan de nieuwe woning, kunt u overleggen met de bewoners van het oude huis om uw kat eventueel te laten adopteren. Dit is natuurlijk totaal niet wat u wilt. Wij hopen door dit artikel dat dit niet hoeft.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

7. Verandering van levensstijl

Om de levensstijl van de kat te veranderen door een verhuizing is nooit gemakkelijk. Het is namelijk erg lastig om een kat die graag buiten is, alleen maar binnen te laten blijven. Echter dwingen de omstandigheden er soms toe om dit wel te proberen. Wanneer u echt een kat heeft die zoveel mogelijk buiten is en hij zich totaal niet wilt aanpassen naar zijn nieuwe leefomgeving, is het soms beter om een nieuw huis voor hem te zoeken. Als uw kat al weinig buiten kwam, zal het makkelijker zijn om hem zoveel mogelijk binnen te houden. Het is wel belangrijk om uw kat voldoende in beweging te houden en extra aandacht te geven om verveling te voorkomen. Hieronder hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om de leefomgeving van uw kat te verrijken.

Ook kan het natuurlijk voorkomen dat uw kat opeens meer van de buitenwereld wilt zien wanneer u gaat verhuizen. Een overgang van een binnen- naar buitenleven kan zelfs het welzijn van uw kat verhogen. Volg de tips onder het kopje “uw kat naar buiten laten”, houdt er wel rekening mee dat dit proces soms uiterst langzaam kan verlopen. Neem de kat mee naar buiten als u een rondje gaat lopen buiten zodat de kat kan wennen aan de omgeving.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

8. Verhuizen naar een kleinere woning

Wanneer u gaat verhuizen naar een kleinere woning, bijvoorbeeld van een vrijstaand huis naar een groot appartement, zorg er dan voor dat de leefruimte van de kat voldoende blijft. Vaak is dit niet een heel groot probleem als u maar één kat heeft. Wanneer u meerdere katten heeft kan dit wel voor problemen zorgen. Een verhuizing naar een kleinere leefruimte kan leiden tot spanningen tussen de katten. Zorg ervoor dat er genoeg voorzieningen zijn voor de katten zoals: ligmanden, hangmatten, krabpalen, kattenbakken, voerbakjes en drinkbakjes. Houd goed in de gaten hoe de katten met elkaar omgaan in het nieuwe huis. Het kan namelijk zijn dat de katten niet goed met elkaar om kunnen gaan in het nieuwe huis. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag of gezondheidsproblemen. In deze gevallen kan het noodzakelijk zijn om één van de katten te herplaatsen. [/vc_column_text][vc_separator border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Verhuizen kan zeer stressvol zijn en veel zorgen met zich meebrengen voor u en voor uw kat. Probeer uw verhuizing zoveel mogelijk te plannen, dit geeft rust. Lees hiervoor onze verhuistips en maak gebruik van onze verhuischecklist, om je verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij helpen u graag met uw verhuizing. Klik op de knop hieronder om vrijblijvend een offerte aan te vragen!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”17602″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://oomenverhuizers.nl/offerte/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][/vc_row]

Eén reactie

  1. Wij gaan binnenkort ook verhuizen en kunnen nog wat tips gebruiken voor onze katten. Die merken al dat er een verandering aan zit te komen. We proberen de situatie zo goed mogelijk te plannen. Wellicht brengen we ze naar een pension voor een aantal dagen, zodat wij ook wat meer rust en minder zorgen hebben. De vorige keer heeft verhuisbedrijf jacob hissink de kat doodgereden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *