Verhuis checklist

Verhuis checklist

Een verhuizing kan een grote stap in je leven zijn. Het wordt vaak ervaren als een enerverende, maar ook stressvolle gebeurtenis. Het plannen en organiseren van een verhuizing vergt tijd, aandacht voor detail en een gestructureerde aanpak. Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet en de verhuizing soepel verloopt, hebben wij een uitgebreide verhuischecklist voor je samengesteld.

Deze verhuis checklist bevat alle belangrijke stappen die je moet volgen, van maanden voor de verhuizing tot de periode na de verhuizing. Door deze checklist te volgen, kun je jezelf goed voorbereiden en met vertrouwen naar je nieuwe woning gaan. Laten we samen aan de slag gaan en je verhuisavontuur succesvol maken!

Maanden voor de verhuizing:

 1. Begin zo vroeg mogelijk met het plannen van je verhuizing. Maak een overzicht van alle taken die moeten worden uitgevoerd.
 2. Maak een budget voor de verhuizing en houd rekening met kosten zoals verhuisbedrijven, verpakkings materialen en nieuwe meubels.
 3. Overweeg een erkend verhuisbedrijf zoals Oomen verhuizers. Wij zijn gespecialiseerd in alle soorten verhuizingen en zorgen dat jouw verhuizing vlekkeloos verloopt!
 4. Maak een inventaris van al je bezittingen en beslis wat je wilt meenemen, verkopen of wegdoen.
 5. Verzamel verhuisdozen en andere verpakkings materialen, zoals tape, noppenfolie en etiketten.
 6. Begin met het sorteren en organiseren van je spullen. Dit helpt je om te bepalen wat je wilt behouden en wat je wilt wegdoen.

8-12 weken voor de verhuizing:

 1. Begin met het inpakken van spullen die je zelden gebruikt, zoals seizoensgebonden kleding en decoraties.
 2. Neem contact op met je verzekerings maatschappij om je polissen bij te werken met je nieuwe adres.
 3. Informeer je nutsbedrijven over je verhuisdatum en regel de overdracht van gas, water, elektriciteit en internet naar je nieuwe adres.
 4. Plan een afspraak met je huisarts en tandarts om je medische dossiers op te vragen of over te laten dragen aan een nieuwe zorgverlener.
 5. Begin met het informeren van scholen, werkgevers en andere relevante instanties over je verhuizing.

6-8 weken voor de verhuizing:

 1. Maak een gedetailleerd verhuisplan en noteer alle belangrijke data en afspraken.
 2. Begin met het inpakken van items die je minder vaak gebruikt, zoals boeken, cd’s en dvd’s.
 3. Zorg ervoor dat je waardevolle items, zoals sieraden en belangrijke documenten, veilig opbergt of in een kluis bewaart.
 4. Maak een lijst van verhuis benodigdheden die je mogelijk nog moet aanschaffen, zoals verhuisdekens, touw en meubelhoezen.
 5. Vraag vrienden of familie om hulp bij het verhuizen en bevestig de datums waarop ze beschikbaar zijn.

4-6 weken voor de verhuizing:

 1. Begin met het inpakken van keukenspullen, serviesgoed en glaswerk. Zorg ervoor dat je breekbare items goed beschermt.
 2. Regel de opzegging of overdracht van abonnementen en lidmaatschappen, zoals kranten, tijdschriften en sportscholen.
 3. Verstuur verhuisberichten naar familie, vrienden en andere belangrijke contacten met je nieuwe adres en contactgegevens.
 4. Maak een map met belangrijke documenten, zoals verhuiscontracten, huurovereenkomsten en verzekeringspolissen.
 5. Maak foto’s van kostbare items en waardevolle elektronica voor de verzekering en als bewijs van de staat waarin ze verkeren vóór de verhuizing.

2-4 weken voor de verhuizing:

 1. Maak een plan voor het demonteren van grote meubelstukken, zoals bedden en kasten. Bewaar alle bevestigingsmaterialen op een veilige plek.
 2. Pak de rest van je spullen in, beginnend met de minst gebruikte items. Label elke doos duidelijk met de inhoud en de kamer waarin deze moet worden geplaatst.
 3. Maak een lijst van alle belangrijke contactpersonen en telefoonnummers, zoals het verhuisbedrijf, je makelaar en de verhuurder van je nieuwe woning.
 4. Regel de benodigde documentatie voor het overdragen van school- en medische dossiers naar je nieuwe locatie.
 5. Zorg voor opvang voor huisdieren en kinderen tijdens de verhuisdag(en) om stress te verminderen.

1-2 weken voor de verhuizing:

 1. Bevestig de verhuisdatum en alle details met jouw verhuisbedrijf (Oomen verhuizers 😉
 2. Maak een lijst van items die je de laatste dagen nodig hebt en pak ze apart in een ‘essentials’-doos. Denk hierbij aan toilet artikelen, beddengoed, kleding, gereedschap en schoonmaak benodigdheden.
 3. Definieer een plan voor het inpakken en transporteren van waardevolle spullen, zoals kunstwerken en antiek. Overweeg om een professioneel verpakkingsbedrijf in te schakelen.
 4. Informeer je buren over de verhuisdatum om mogelijke overlast te minimaliseren.
 5. Begin met het ontdooien en schoonmaken van de vriezer en de koelkast. Zorg ervoor dat ze leeg en droog zijn voordat je ze verplaatst.

Dagen voor de verhuizing:

 1. Controleer of alle verhuisdozen goed zijn gelabeld en verzamel ze op een gemakkelijk bereikbare plaats.
 2. Demonteer indien nodig meubels en zorg ervoor dat alle onderdelen en bevestigingsmaterialen veilig zijn opgeborgen.
 3. Maak een laatste controle van je huidige woning om te controleren of alle persoonlijke spullen zijn ingepakt en er niets achterblijft.
 4. Controleer of je nieuwe woning klaar is voor je aankomst. Zorg ervoor dat alle nutsvoorzieningen zijn aangesloten en de ruimtes schoon zijn.
 5. Maak een verhuisroute en zorg ervoor dat je bekend bent met de weg naar je nieuwe adres.

Op de dag van de verhuizing:

 1. Zorg voor voldoende slaap en een stevig ontbijt om energiek te blijven tijdens de verhuizing.
 2. Begeleid de verhuizers en geef duidelijke instructies over waar alle spullen moeten worden geplaatst in je nieuwe woning.
 3. Controleer de inventarislijst van het verhuisbedrijf en zorg ervoor dat alles correct wordt geladen en getransporteerd.
 4. Sluit ramen en deuren in je oude woning en zorg ervoor dat alle lichten zijn uitgeschakeld voordat je vertrekt.
 5. Controleer bij aankomst in je nieuwe woning of alle spullen correct zijn geplaatst en uitgeladen.
 6. Maak een grondige inspectie van je nieuwe woning om eventuele schade of gebreken te identificeren en meld deze aan de verhuisprofessionals of de verhuurder.
 7. Pak essentiële items uit die je direct nodig hebt, zoals beddengoed, toiletpapier, keukengerei en schoonmaak benodigdheden.
 8. Sluit je nieuwe nutsvoorzieningen aan en controleer of alles naar behoren werkt.
 9. Begin met het uitpakken van dozen en het inrichten van je nieuwe huis. Begin met de belangrijkste kamers, zoals de slaapkamer en de keuken.
 10. Neem de tijd om te ontspannen en te genieten van je nieuwe woning. Verhuizen kan vermoeiend zijn, dus zorg goed voor jezelf en neem pauzes indien nodig.

Na de verhuizing:

 1. Maak een plan voor het opruimen van de oude woning en het retourneren van de sleutels aan de verhuurder of nieuwe eigenaar.
 2. Stuur adreswijzigingen naar alle relevante instanties, zoals de gemeente, je bank, verzekeringsmaatschappij en belastingdienst.
 3. Regel eventuele aanpassingen of reparaties die nodig zijn in je nieuwe woning.
 4. Maak kennis met je nieuwe buren en verken de buurt om jezelf vertrouwd te maken met de voorzieningen en faciliteiten.
 5. Plan een housewarming-feest om vrienden en familie uit te nodigen om je nieuwe huis te vieren.
 6. Het verhuizen naar een nieuwe woning kan een uitdagend proces zijn, maar met deze uitgebreide verhuis checklist kun je alles stap voor stap plannen en organiseren. Vergeet niet om geduldig te blijven en hulp te vragen wanneer dat nodig is. Succes met je verhuizing en geniet van je nieuwe thuis!

Deze verhuis checklist is niet bedoeld voor internationaal verhuizen