Oomen Verhuizers logo
Verliefd op Leiden: Waarom je wil verhuizen naar deze prachtige stad

Verliefd op Leiden: Waarom je wil verhuizen naar deze prachtige stad

Ben je op zoek naar een bruisende stad met een rijke geschiedenis, pittoreske grachten en levendige cultuur? Dan is Leiden dé plek voor jou! Verliefd worden op deze prachtige stad is onvermijdelijk, en wij kunnen het weten. In deze blogpost delen we 7 overtuigende redenen waarom jij zou moeten verhuizen naar Leiden. Dus pak je koffers maar vast in, want na het lezen van deze post wil je niets liever dan de charme van Leiden zelf ervaren! Kies voor jouw verhuizing naar Leiden het beste verhuisbedrijf Leiden, wij helpen jou graag!

Geschiedenis en cultuur

Leiden is een prachtige, historische stad in Zuid-Holland en staat bekend om zijn rijke geschiedenis en bruisende cultuur. Als je op zoek bent naar een nieuwe plek om te wonen, dan is Leiden zeker een stad die je moet overwegen. Hieronder zal ik 7 redenen delen waarom Leiden zo’n geweldige plek is om te wonen.

 

Het verleden van Leiden gaat meer dan 2000 jaar terug. De Romeinen waren de eerste bewoners van deze stad en later werd het ook bezet door de Franken en de Vikingen. In de Gouden Eeuw was Leiden een belangrijk centrum voor textielhandel en wetenschap, met beroemde inwoners zoals Rembrandt van Rijn en Jan Steen. De sporen van deze rijke geschiedenis zijn nog steeds zichtbaar in het prachtige historische centrum van Leiden.

 

Leiden heeft een levendige culturele scene met veel festivals, tentoonstellingen, concerten en andere evenementen gedurende het hele jaar. Een hoogtepunt is het jaarlijkse “Leids Ontzet” festival ter ere van de bevrijding van de Spaanse bezetting in 1574, wat wordt gevierd met optochten, markten en feestelijke activiteiten.

 

Leiden wordt ook wel “Klein Amsterdam” genoemd vanwege de vele pittoreske grachten die door de stad lopen. Deze zijn omzoomd met prachtige oude huizen, bruggen en gezellige terrasjes waar je kunt genieten van het uitzicht op het water.

 

In Leiden vind je een grote verscheidenheid aan winkels, van bekende ketens tot unieke boetiekjes. Ook zijn er talloze restaurants te vinden, variërend van traditionele Nederlandse gerechten tot internationale keukens.

 

Ondanks dat Leiden een stedelijke omgeving is, is er ook veel groen te vinden in en rondom de stad. Denk bijvoorbeeld aan het mooie Plantsoen park of het nabijgelegen strand van Katwijk of Noordwijk. Dit zijn ook prachtige locaties om met ons verhuisbedrijf Katwijk of verhuisbedrijf Noordwijk mee naar toe te verhuizen.

 

verhuizen leiden 1

Betaalbare huizenprijzen in vergelijking met andere grote steden

Een van de belangrijkste redenen om te verhuizen naar Leiden is het feit dat de huizenprijzen er betaalbaar zijn in vergelijking tot andere grote steden in Nederland. Dit maakt Leiden een aantrekkelijke optie voor zowel starters als gezinnen.

 

In Amsterdam en Utrecht, twee grote steden die dicht bij Leiden liggen, zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat wonen in deze steden steeds minder betaalbaar wordt. In tegenstelling tot deze steden, biedt Leiden nog steeds relatief goedkope opties voor huisvesting.

 

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor een koopwoning in Leiden ligt op dit moment rond de € 2.800,-, terwijl dit in Amsterdam en Utrecht respectievelijk € 5.500,- en € 4.200,- bedraagt (bron: Kadaster). Ook als we kijken naar huren, is het verschil tussen Leiden en andere grote steden significant. De gemiddelde huurprijs per maand voor een appartement van 60m2 ligt in Leiden rond de €1.000,- terwijl dit in Amsterdam en Utrecht al snel richting de €1.400,- gaat (bron: Pararius).

 

Het lagere prijsniveau van woningen in Leiden betekent niet alleen dat je meer waar voor je geld krijgt, maar ook dat je meer keuzemogelijkheden hebt wat betreft type woningen en locaties binnen de stad. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ruim appartement aan één van de vele grachten of juist voor een gezinswoning in één van de omliggende groene wijken. Ga je liever voor een wat kleinere (studentenkamer)? Denk dan ook eens aan opslagruimte huren Leiden.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om te benadrukken dat, ondanks de betaalbare huizenprijzen, Leiden nog steeds een bruisende en aantrekkelijke stad is. Met haar historische binnenstad, vele culturele bezienswaardigheden en levendige studentenpopulatie heeft Leiden genoeg te bieden voor bewoners van alle leeftijden. Ben je helemaal om? Ons verhuisbedrijf Leiden helpt je graag met verhuizen naar deze prachtige stad.

Bruisend studentenleven en internationale gemeenschap

Een andere reden waarom Leiden een geweldige stad is om naartoe te verhuizen, is het bruisende studentenleven en de internationale gemeenschap. Met één van de oudste universiteiten van Nederland, trekt Leiden jaarlijks duizenden studenten uit binnen- en buitenland aan.

 

Als je ervoor kiest om in Leiden te studeren of werken, zal je al snel merken dat de stad een unieke mix heeft van zowel historische charme als moderne voorzieningen. Het centrum van Leiden staat bekend om zijn gezellige straatjes, sfeervolle pleinen en prachtige grachten. Hier vind je talloze cafés, restaurants en winkels die perfect zijn om samen met vrienden te genieten van een hapje en drankje na een lange dag studeren.

 

Het bruisende studentenleven wordt ook weerspiegeld in de vele activiteiten en evenementen die worden georganiseerd door verschillende studentenverenigingen. Of je nu houdt van sport, cultuur of feestjes; er is altijd wel iets te doen in Leiden. Bovendien biedt de stad ook een breed scala aan culturele instellingen zoals musea, theaters en bioscopen die regelmatig speciale kortingen aanbieden voor studenten.

 

Daarnaast is Leiden ook zeer internationaal georiënteerd met meer dan 120 nationaliteiten die hier wonen. Dit maakt het niet alleen gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen, maar ook om je horizon te verbreden door kennis te maken met verschillende culturen en tradities.

 

De internationale gemeenschap in Leiden wordt ook weerspiegeld in de vele internationale evenementen en festivals die gedurende het hele jaar worden georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld het Leiden International Film Festival, waar je kunt genieten van een breed scala aan internationale films, en het Holi Fusion festival dat elk jaar duizenden mensen trekt om samen te komen en te feesten.

 

verhuizen leiden 2

Centrale ligging en goede bereikbaarheid met openbaar vervoer

Een van de vele redenen waarom Leiden een geweldige stad is om in te wonen, is de centrale ligging en goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De stad ligt namelijk midden in de Randstad, waardoor je binnen no-time in andere steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht bent.

 

Maar ook binnen Leiden zelf is het openbaar vervoer goed geregeld. Met de trein ben je snel op het station Leiden Centraal, welke ook nog eens een prachtig gerestaureerd monumentaal pand is. Vanaf hier kun je gemakkelijk alle kanten op, zowel regionaal als nationaal. Daarnaast zijn er verschillende buslijnen die je naar alle uithoeken van de stad brengen, ideaal voor wanneer je geen zin hebt om te fietsen of wandelen.

 

En laten we vooral niet vergeten dat Leiden ook nog eens beschikt over een eigen grachtennetwerk. Ja echt! Net als Amsterdam heeft ook deze historische universiteitsstad haar eigen grachten waarop je kunt rondvaren met bijvoorbeeld een sloep of rondvaartboot. Dit maakt het reizen door de stad niet alleen makkelijker maar ook nog eens ontzettend gezellig en sfeervol.

 

Daarnaast heeft Leiden een groot aanbod aan parkeergelegenheden voor zowel auto’s als fietsen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van één van de vele bewaakte fietsstallingen in het centrum of parkeren in één van de parkeergarages rondom de stad. Hierdoor hoef je niet uren te zoeken naar een plekje voor je auto of fiets en kun je zonder zorgen de stad verkennen.

 

Bovendien is Leiden ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit omliggende gemeenten en steden. Zo kun je gemakkelijk vanuit bijvoorbeeld Katwijk, Noordwijk of Oegstgeest met de bus of trein naar Leiden reizen. Dit maakt het perfect voor mensen die buiten de stad werken maar wel graag in een bruisende en historische omgeving willen wonen.

Diverse winkels, restaurants en activiteiten

Leiden is niet alleen een historische en sfeervolle stad, maar ook een bruisende plek vol diverse winkels, restaurants en activiteiten. Of je nu van shoppen houdt, graag uit eten gaat of op zoek bent naar leuke activiteiten, in Leiden vind je het allemaal.

 

Winkelen in Leiden is een waar genot. De stad heeft een gevarieerd aanbod aan winkels, van grote ketens tot kleine boetiekjes. In de gezellige straatjes van de binnenstad kun je heerlijk rondslenteren en unieke items scoren bij lokale ondernemers. Daarnaast zijn er ook verschillende overdekte winkelcentra te vinden, zoals de Haarlemmerstraat en de Aalmarkt. Hier kun je terecht voor al je dagelijkse benodigdheden of om lekker te snuffelen tussen de nieuwste modecollecties.

 

Ook op culinair gebied heeft Leiden veel te bieden. Met meer dan 300 restaurants en eetgelegenheden is er voor ieder wat wils. Van gezellige cafés tot chique restaurants en van wereldkeukens tot typisch Nederlandse gerechten, in Leiden kun je altijd wel ergens terecht voor een smakelijke maaltijd. Daarnaast worden er regelmatig culinaire evenementen georganiseerd, zoals foodfestivals en proeverijen, waar je kunt kennismaken met verschillende keukens.

 

Maar ook voor de actieve types is er genoeg te doen in Leiden. De stad heeft vele sportverenigingen waar je lid kunt worden of gewoon mee kunt doen aan losse lessen of trainingen. Ook zijn er diverse sportscholen en fitnesscentra te vinden voor de fanatieke sporters. Verder heeft Leiden een uitgebreid aanbod aan culturele activiteiten, zoals musea, theaters en concertzalen. En niet te vergeten de vele festivals en evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd, zoals het Leids Ontzet, de Lakenfeesten en de Jazzweek.

 

Meer weten over Leiden? Lees dan ook:

Ik ben Frans, 62 jaar oud en woon in Hilversum. Ik werk al 8 jaar met veel plezier bij Oomen Verhuizers in de rol van Chief Financial Officer (CFO). In deze functie houd ik me bezig met diverse aspecten van personeelszaken, finance, risk en kwaliteit. Daarnaast vind ik het leuk om mijn expertise op het gebied van Verhuizen met jullie te delen in mijn blogs.

Gerelateerde berichten