Oomen Verhuizers logo

Wat kost verhuizen?

Welke kosten komen bij een verhuizing kijken?

Een huis kopen en/of verhuizen kost vaak meer dan de aankoopprijs van de nieuwe woning alleen. Zo zijn er een aantal verschillende eenmalige kosten waar u rekening mee dient te houden.

Er zijn een aantal kosten waar u alleen mee te maken krijgt wanneer u een nieuwe woning gaat kopen. Gaat u verhuizen naar een huurwoning? Dan zullen deze kosten uiteraard niet voor u gelden.

De woning laten taxeren

Gaat u een huis kopen, dan zal de hypotheekverstrekker, om uw aanvraag voor een hypotheek in behandeling te kunnen nemen, aan u vragen om een taxatierapport te overleggen. Dit doet de geldverstrekker om er zeker van te zijn dat het huis voldoende waard is als onderpand. 

De woning moet worden getaxeerd door een gecertificeerde taxateur. Wilt u er zeker van zijn dat u een deskundige taxateur in de armen neemt, kunt u kiezen voor een taxateur die aangesloten is bij de NVM. De kosten per taxateur kunnen verschillen, maar houdt u er rekening mee dat dit al gauw € 399,- gaat kosten voor een bestaande woning.   

Makelaarskosten 

De makelaarskosten voor een aankoopopdracht zijn meestal lager dan voor een verkoopopdracht. Dat is ook niet zo gek, want een makelaar heeft bij een aankoopopdracht doorgaans minder werk dan wanneer hij het huis moet verkopen. U kunt dus over de prijs onderhandelen.

Om toch een indicatie te kunnen geven van de kosten, kunt u uitgaan van een constructie die vrij regelmatig wordt toegepast. Dit is wanneer het tarief van de aankoopmakelaar wordt gevormd door een percentage van het aankoopbedrag van de woning. Dit bedrag wordt ook wel de courtage genoemd en bedraagt vaak ongeveer 1% van de koopsom.

Bouwtechnische keuring

Bent u van plan om een bestaand huis te kopen? Dan doet u er verstandig aan om altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit geeft u meer zekerheid over de staat van de woning en u kunt de uitkomsten van de bouwkundige keuring gebruiken bij de onderhandelingen over de koopprijs.

Gemiddeld bedragen de kosten van een bouwtechnische keuring tussen de € 275,- en € 425,-. Het exacte bedrag hangt af van een aantal variabele factoren zoals; de inhoud van de woning, de oppervlakte, de locatie van de woning etc. Dit worden de woning gebonden factoren genoemd.

Notariskosten

Gaat u een huis kopen dan ontkomt u niet aan de notariskosten. De notaris berekent namelijk kosten voor het opmaken van de leveringsakte, de hypotheekakte, de eventuele samenlevingsovereenkomst en voor het inschrijven van de koop in in het Kadaster.

De hypotheekakte: € 500 – € 1.000

Daarnaast zal de notaris kosten in rekening brengen voor het opmaken van de hypotheekakte. Met de hypotheekakte wordt de hypotheek van de geldverstrekker officieel ondertekend. Dit heeft tot gevolg dat het huis waarvan u zojuist eigenaar bent geworden, bezwaard wordt met een hypotheek. U legt in de hypotheekakte ook vast dat de geldverstrekker het huis als onderpand krijgt, tot de lening is afbetaald. Ook deze kosten variëren tussen de € 500,- en € 1.000,-

De eventuele samenlevingsovereenkomst

Bent u niet gehuwd of bent u geen geregistreerd partnerschap aangegaan, maar gaat u wel samen een huis kopen met een partner? Dan is het handig om ook een samenlevingscontract laten opstellen. Ook dit kan de notaris voor u doen. 

De notaris zal u dan allereerst adviseren over de inhoud van het samenlevingscontract en eventueel testament(en). Om te bespreken wat er allemaal in de samenlevingsovereenkomst moet komen te staan, maak je meestal eerst een aparte afspraak met de notaris. Op van wat u met de notaris heeft afgesproken, stelt de notaris het uiteindelijke samenlevingscontract op. De kosten hiervan bedragen tussen de € 200,- en € 600,-.

De leveringsakte

De notaris zal allereerst de kosten voor het opmaken van de leveringsakte in rekening brengen. Dit is het document waarmee de woning officieel aan u wordt geleverd en waarmee de woning op uw naam komt te staan. In de leveringsakte staan daarnaast de voorwaarden opgenomen die in de koopovereenkomst zijn vastgelegd. Deze kosten variëren tussen de € 500,- en € 1.000,-.

Inschrijfkosten in het Kadaster: € 78,50 – € 137,50

Tot slot moet de koop van de woning nog ingeschreven worden in het Kadaster. De overdracht van het huis is namelijk pas afgerond als de notaris daadwerkelijk een afschrift van de leveringsakte en de hypotheekakte inschrijft in het Kadaster en de openbare registers. De kosten hiervan zullen tussen de € 78,50 en € 137,50 bedragen.

Kosten koper

Bent u zich aan het oriënteren op een nieuwe woning, dan zal u bij de meeste koopadvertenties ‘ k.k.’ zien staan. Dit staat voor ; kosten koper’ . De kosten koper bestaan uit de overdrachtsbelasting (2 % van de koopsom) en de hierboven genoemde notaris- en kadasterkosten voor de leverings- en hypotheekakte. 

Ben u jonger dan 35, dan komt u eventueel in aanmerking voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Aanvraag van NHG 

Heeft u voornemens om een aanvraag te doen voor de Nationale Hypotheek Garantie, dan zijn ook hieraan kosten verbonden. De aanvraagkosten voor een Nationale Hypotheek Garantie bedragen in 2021 0,7 % van het hypotheekbedrag. Dit percentage zal ieder jaar opnieuw worden vastgesteld. 

Hier tegenover staat dat u een rentevoordeel zal ontvangen, waardoor u deze kosten snel terug zal verdienen. 

Kosten bankgarantie 

Het kan zijn dat u voor de koop van uw nieuwe woning een bankgarantie nodig zal hebben. De verkoper heeft namelijk recht op een waarborg van 10 % van de totale koopsom. U kunt ervoor kiezen om deze op een derdenrekening bij de notaris te storten. U kunt de hypotheekadviseur ook een bankgarantie laten regelen. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1 % van het bedrag waarvoor de bank garant staat.     

Tabel

Wat kost een verhuizing?

Of u nu een huis gaat kopen of dat u naar een andere huurwoning verhuist, de verhuizing op zichzelf zal ook het één en ander gaan kosten. Gelukkig heeft u deze kosten iets meer in de hand. U kunt een verhuizing namelijk zo duur maken als u zelf wilt.

Verhuiskosten en kosten verhuisbedrijf

Gaat u verhuizen? Dan kunt u er natuurlijk voor kiezen om de verhuizing helemaal zelf te regelen. Heeft u voldoende hulp van familie- en vrienden om in te pakken en de verhuizing zelf uit te voeren, dan hoeft u alleen een verhuiswagen te huren.

Voor de meeste mensen is het zelfstandig verhuizen echter geen optie. Niet alleen komt er ontzettend veel kijken op de dag van het verhuizen zelf, het brengt ook vaak spanning met zich mee. Daarnaast is het vaak nogal wat om van vrienden of familieleden te vragen om uw gehele inboedel te verplaatsen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de verhuizing uit handen te geven.

Kosten inhuren verhuisbedrijf

Tabel

Heeft u geen idee wat de omvang van uw inboedel is of waar u heen wilt verhuizen, dan helpt dit u wellicht verder. Over het algemeen, kost het verhuizen van een flat of appartement naar een andere woning gemiddeld tussen de € 750,- en €. 1000,-. Woont u nu in een rijtjeshuis, dan zullen de kosten van het verhuizen daarvan gemiddeld tussen de €1.000,- en €1.700,- gaan bedragen. Voor een twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning geldt dat de verhuiskosten daarvan gemiddeld tussen de  €1.700,- en €2.500,- ligt.

Deze kosten bestaan voor een deel uit het uurtarief van de verhuizer(s) en het uurtarief voor de het gebruik van de verhuiswagen. De uurtarieven van verhuizers liggen gemiddeld tussen de € 32,50 en € 42,50 per uur. Hoeveel de kosten daarvan uiteindelijk bedragen, hangt dus af van hoeveel verhuizers u op de dag gaan helpen met verhuizen. Uiteraard geldt dat wanneer er meerdere verhuizers meehelpen, de klus ook sneller is geklaard.

De kosten voor het gebruik van de verhuiswagen bedragen gemiddeld € 20,- per uur wanneer er een verhuiswagen van 20 m3 wordt gebruikt. Bij een verhuiswagen van 50 m3 zijn deze kosten gemiddeld € 50,- per uur. Ook hiervoor geldt natuurlijk weer dat dit geheel afhankelijk zal zijn van de omvang van uw inboedel.

Laat u het verhuizen graag over aan professionals dan bespaart u zichzelf een hoop stress. Daarnaast bent u er natuurlijk van verzekerd dat het verhuizen vakkundig gebeurt en dat uw inboedel zonder schade op de plaats van bestemming aankomt.

Nu wilt u natuurlijk weten wat de kosten zullen zijn voor het inhuren van een verhuisbedrijf? Wij hebben de gemiddelde kosten van een verhuizing voor u berekend op basis van afstand en de omvang van uw inboedel. Om een beeld te vormen van de kosten voor het inhuren van een verhuisbedrijf kunt u de volgende tarieven als leidraad nemen.

  • Heeft u een inboedel van tussen de 21-25 m3 en gaat u verhuizen binnen10 kilometer van uw huidige woning, dan kost het gemiddeld € 909,- om een verhuisbedrijf in te huren.
  • Heeft u meer inboedel of gaat u verder weg wonen? Om een inboedel van 61 tot 65 m3 aan inboedel  te verhuizen over een afstand van 81 tot 90 kilometer dan zal u dat gemiddeld € 2.768,- gaan kosten.

Dit zijn gemiddelde kosten die verhuisbedrijven in rekening kunnen brengen. Deze kosten bestaan alleen uit het laden, vervoeren en lossen van de inboedel. Wilt u ook hulp bij het demonteren van meubelen, het inpakken van dozen of heeft u een verhuislift nodig, dan zullen daar extra kosten bij komen.

Zo bespaart u op uw verhuiskosten

Wilt u een verhuisbedrijf inhuren voor uw verhuizing, maar wilt u niet voor onverwachtse kosten komen te staan? Dan zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om de kosten zoveel mogelijk in de hand te houden. Extra kosten ontstaan namelijk altijd door onverwachte gebeurtenissen de verhuizen zelf. 

Dit kunt u zoveel mogelijk voorkomen door zelf alvast zoveel mogelijk in te pakken zodat de verhuizers dit niet voor u hoeven te doen. In de weken voorafgaand aan de verhuizing kunt u alvast kleine spullen in verhuisdozen stoppen en naar de nieuwe woning brengen.

Daarnaast kunt u veel tijd besparen daar vooraf zoveel mogelijk bijzonderheden door te geven aan de verhuizers. Bijvoorbeeld wanneer er bij u voor de deur niet makkelijk geparkeerd kan worden of de lift in uw appartementencomplex defect is. Het is sowieso verstandig om voor een ruime parkeerplek te zorgen voor de verhuiswagen. Moet de straat hiervoor worden afgesloten dan zal u voorafgaand aan de verhuizing een vergunning moeten aanvragen. Dit bespaart een hoop uitzoekwerk op de dag zelf en zal uw verhuizing een stuk vlotter en daarmee goedkoper doen verlopen.

Veelgestelde vragen

Het is raadzaam om ongeveer anderhalf tot twee maanden voor uw verhuizing een offerte aan te vragen. Valt uw verhuisdatum in de laatste week van een maand, dan is het extra belangrijk de verhuizing tijdig in te plannen. Dit is namelijk altijd de drukste periode. Door ons grote netwerk kunnen wij u met een spoedverhuizing ook vaak van dienst zijn, echter kunnen wij u een scherper tarief aanbieden bij vroegboeken.

De kosten van een verhuizing lopen sterk uiteen. Dit komt omdat verhuizen maatwerk is. Bij ons kunt u terecht met al uw vragen over uw verhuizing.

Zeker, uw verhuizing is standaard verzekerd tot 100.000 euro. Wanneer u wenst dat uw verzekering een hogere dekking heeft, is dit ook mogelijk.