Postcode Den Haag: Welke postcode hoort bij welk stadsdeel?

Ben je ooit verdwaald geraakt in de mooie straten van Den Haag, terwijl je op zoek was naar dat ene specifieke stadsdeel? Het kan soms best verwarrend zijn om te achterhalen welke postcode Den Haag bij welk stadsdeel hoort, daar weet ons verhuisbedrijf Den Haag alles van. Maar maak je geen zorgen! Wij hebben onze deskundige tips voor je verzameld!

 

postcode den haag 1

Waarom is het handig om de wijkindeling te kennen aan de hand van postcode in Den Haag?

Het kennen van de wijkindeling in Den Haag kan erg handig zijn, vooral voor mensen die nieuw zijn in de stad of voor hen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Door te weten welke postcode bij welk stadsdeel hoort, kun je namelijk beter begrijpen waar bepaalde voorzieningen en faciliteiten zich bevinden en wat je kunt verwachten van een bepaalde wijk.

 

Ten eerste kan het kennen van de wijkindeling je helpen bij het vinden van een geschikte woonlocatie. Door te kijken naar welk stadsdeel bij jouw persoonlijke situatie past, bijvoorbeeld qua prijsklasse of nabijheid tot werk of scholen, kun je gerichter naar een woning/postcode zoeken. Zo weet je precies in welke delen van Den Haag je moet zoeken en kun je sneller en efficiënter een keuze maken.

 

Daarnaast is het ook handig om de wijken te kennen als je op zoek bent naar specifieke voorzieningen of faciliteiten. Wanneer je wilt weten waar er bijvoorbeeld veel winkels, parken, sportmogelijkheden of culturele activiteiten zijn, dan helpt kennis over de wijkindeling daarbij. Zoek op welk stadsdeel deze voorzieningen heeft en ga gericht op zoek naar adressen binnen dat gebied.

 

Bovendien kan het ook handig zijn om te weten in welke wijk jouw vrienden of kennissen wonen. Op die manier kun je makkelijker afspreken en ben jij beter bekend met de omgeving waar zij wonen. Het kan ook handig zijn als je wilt weten welke wijk bijvoorbeeld bekend staat om zijn gezellige terrassen of levendige uitgaansmogelijkheden.

 

De geschiedenis van de wijkindeling in Den Haag postcode

De wijkindeling in Den Haag heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In deze periode was Den Haag nog een kleine nederzetting en had het geen duidelijke wijken of stadsdelen. Pas in de 19e eeuw begon de stad te groeien en ontstonden er verschillende buurten en wijken.

 

In 1810 werd Den Haag ingedeeld in vier kwartieren: Centrum, Noord, Zuid en West. Deze indeling was voornamelijk gebaseerd op geografische kenmerken, zoals ligging ten opzichte van het centrum en belangrijke wegen. De wijk Centrum omvatte het historische centrum van Den Haag, terwijl Noord, Zuid en West meer buitenwijken waren.

 

Naarmate de stad verder uitbreidde, werden er steeds meer buurten gecreëerd. In 1923 kreeg Den Haag zijn eerste officiële wijkindeling met 44 wijken verdeeld over zeven stadsdelen: Scheveningen, Duinoord, Archipelbuurt, Stadhouderskwartier, Schilderswijk-Oost/Dutch (nu bekend als Transvaal), Spoorwijk (nu bekend als Laakkwartier) en Bezuidenhout. Elk stadsdeel had zijn eigen karakteristieke kenmerken en bewoners.

 

In de jaren ’60 werd besloten om het aantal stadsdelen terug te brengen naar vijf: Escamp, Loosduinen, Segbroek (combinatie van Duinoord/Archipel/Schilderswijk-Oost), Centrum en Haagse Hout (combinatie van Bezuidenhout en Mariahoeve). Deze wijkindeling bleef tot 2019 vrijwel ongewijzigd, met uitzondering van een aantal herindelingen in de jaren ’80 en ’90.

 

In 2019 onderging Den Haag echter een grote herindeling. Het aantal stadsdelen werd teruggebracht naar acht: Escamp, Laak, Segbroek, Scheveningen, Centrum, Loosduinen, Haagse Hout en Leidschenveen-Ypenburg. Deze nieuwe stadsdelen zijn gebaseerd op de sociale samenhang tussen buurten en worden ook wel “wijkclusters” genoemd.

 

Tegenwoordig heeft elke wijk in Den Haag zijn eigen unieke karakter en sfeer. Zo staat Scheveningen bekend om zijn stranden en toeristische attracties, terwijl Escamp voornamelijk uit nieuwbouwwijken bestaat. Deze diversiteit draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Den Haag als woon- en werkstad.

 

postcode den haag 2

Overzicht van iedere postcode in Den Haag en bijbehorende wijken

Den Haag, ook wel bekend als ‘s-Gravenhage, is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en de op twee na grootste stad van Nederland. Met haar historische gebouwen, koninklijke paleizen en prachtige stranden trekt Den Haag jaarlijks veel toeristen. Maar wist je dat deze mooie stad ook is opgedeeld in verschillende wijken en stadsdelen? In dit artikel geven we een overzicht van alle postcodes en bijbehorende wijken in Den Haag.

 

De postcode van Den Haag begint altijd met de cijfers 25, gevolgd door twee letters die aangeven om welk stadsdeel het gaat. Zo begint de postcode voor het centrum met 2511 en die voor Loosduinen met 2555. In totaal zijn er elf stadsdelen in Den Haag, elk met hun eigen unieke karakter.

 

Stadsdeel Centrum (postcode Den Haag 2511-2526)

Het centrum van Den Haag is het hart van de stad en bestaat uit verschillende wijken zoals het Hofkwartier, Chinatown en Kortenbos. Hier vind je onder andere het Binnenhof, Paleis Noordeinde en vele gezellige winkelstraten.

Stadsdeel Escamp (postcode Den Haag 2542-2548)

Escamp ligt in het zuidwesten van Den Haag en staat bekend om haar groene parken zoals Zuiderpark en Houtwijkerveld. Ook vind je hier diverse woonwijken zoals Leyenburg en Moerwijk.

Stadsdeel Laak (postcode Den Haag 2521-2533)

Laak is een multicultureel stadsdeel met veel verschillende nationaliteiten. In de wijk Spoorwijk vind je bijvoorbeeld een grote Turkse gemeenschap en in Laakkwartier wonen voornamelijk Surinamers en Antillianen.

Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg (postcode Den Haag 2492-2499)

Dit stadsdeel is pas sinds 2002 onderdeel van Den Haag en bestaat voornamelijk uit moderne nieuwbouwwijken. Het is een populaire woonlocatie vanwege de rustige omgeving en goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Stadsdeel Loosduinen (postcode Den Haag 2551-2558)

Loosduinen ligt aan de rand van Den Haag en heeft als bekendste bezienswaardigheid Kijkduin, het enige strand van Den Haag. Ook vind je hier het grootste overdekte winkelcentrum.

Handige tips voor het vinden van de juiste postcodes den Haag

Het vinden van de juiste postcode bij een wijk kan soms een lastige taak zijn, vooral als je niet bekend bent met de stad. Het is echter wel belangrijk om de juiste postcode te weten, omdat dit ervoor zorgt dat jouw poststukken op de juiste bestemming aankomen. In dit artikel delen we handige tips om gemakkelijk de juiste postcode te vinden bij een wijk in Den Haag.

 

1. Gebruik online hulpmiddelen

Er zijn diverse online hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste postcode bij een wijk in Den Haag. Zo kun je gebruik maken van websites zoals PostNL of Google Maps. Op deze websites kun je simpelweg de naam van de wijk invoeren en vervolgens zal er automatisch de juiste postcode verschijnen.

 

2. Maak gebruik van straatnaam en huisnummer

Een andere manier om snel achter de juiste postcode te komen, is door gebruik te maken van straatnamen en huisnummers. Als je al weet in welke straat of buurt jouw bestemming zich bevindt, kun je via het internet eenvoudig nagaan wat hierbij de passende postcode is.

 

3. Raadpleeg gemeentelijke informatie

Elke gemeente heeft een eigen website waarop vaak ook informatie te vinden is over wijkindelingen en postcodes. Bijvoorbeeld op www.denhaag.nl vind je onder ‘Wonen’ > ‘Wijken’ alle wijken in Den Haag terug met daarbij vermelding van hun specifieke postcodes.

 

4. Vraag het aan bewoners of lokale ondernemers

Als bovenstaande opties niet helpen, kun je ook terecht bij bewoners of lokale ondernemers in de desbetreffende wijk. Zij zijn vaak goed op de hoogte van de postcodes in hun omgeving en kunnen jou hiermee verder helpen.

 

5. Let op dat postcodes Den Haag kunnen overlappen

Een belangrijke tip is om er rekening mee te houden dat postcodes soms kunnen overlappen. Dit betekent dat dezelfde postcode voor meerdere wijken kan gelden. Controleer daarom altijd goed of je de juiste wijk hebt geselecteerd voordat je een postcode gebruikt.

 

Wat zijn veelvoorkomende straten per wijk?

In Den Haag zijn er in totaal 8 stadsdelen, die elk weer onderverdeeld zijn in verschillende wijken. Elke wijk heeft zijn eigen kenmerken en sfeer, maar ook de straten kunnen per wijk behoorlijk verschillen. In dit artikel zullen we kijken naar welke veelvoorkomende straten er te vinden zijn in de verschillende wijken van Den Haag.

 

Scheveningen is een populaire badplaats en onderdeel van het stadsdeel Scheveningen. De bekendste straat hier is natuurlijk de boulevard, waar je kunt genieten van uitzicht op zee en talloze restaurants en terrasjes vindt. Ook de Keizerstraat is een bekende winkelstraat met diverse boetiekjes en speciaalzaken.

 

Het stadsdeel Centrum heeft een gevarieerd aanbod aan straten. Zo heb je de Grote Marktstraat, dé winkelstraat van Den Haag met grote ketens zoals H&M en Primark. Maar ook de Prinsestraat is geliefd bij locals door de vele hippe cafés en boetiekjes. Voor cultuurliefhebbers is er het Lange Voorhout met diverse musea en galeries.

 

De wijk Segbroek staat bekend om haar rustige woongebieden, maar toch zijn er genoeg leuke straten te vinden. De Frederik Hendriklaan, ook wel ‘De Fred’ genoemd, is een gezellige winkelstraat met vele delicatessenwinkels en modeboetieks. In het Zeeheldenkwartier vind je juist meer unieke conceptstores en vintage shops.

 

Ook in het stadsdeel Escamp zijn er verschillende straten die het bezoeken waard zijn. Zo is de Leyweg een drukke winkelstraat met een overdekt winkelcentrum en diverse grote ketens. In de wijk Moerwijk vind je daarentegen meer lokale ondernemers en kleine buurtwinkels.

 

Het stadsdeel Loosduinen staat bekend om haar groene karakter en dat zie je terug in de straten. De Loosduinse Hoofdstraat is een authentieke winkelstraat met veel gezellige horecagelegenheden en speciaalzaken. Ook de Kijkduinsestraat, nabij het strand van Kijkduin, heeft diverse leuke restaurants en winkels.

 

In Laak is vooral de Weimarstraat bekend als bruisende winkelstraat, waar je terecht kunt voor boodschappen bij lokale ondernemers maar ook voor een hapje en drankje. De wijk Binckhorst is daarentegen meer bekend vanwege de vele creatieve bedrijven en hippe hotspots zoals Bink36.

 

Het stadsdeel Haagse Hout heeft een mix van rustige woonwijken en drukke winkelstraten. Zo is de Theresiastraat een geliefde winkelstraat met diverse grote ketens, maar ook kleinere boetiekjes en speciaalzaken. In de wijk Mariahoeve vind je daarentegen vooral rustige straten met veel groen.

 

Tot slot is er het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg, waar vooral moderne nieuwbouwwijken te vinden zijn. In het winkelcentrum Ypenburg kun je terecht voor de dagelijkse boodschappen en in de wijk Leidschenveen vind je een gezellige dorpskern met diverse restaurants en winkels.

 

Hoe kan je snel en eenvoudig opzoeken

Het opzoeken van postcodes en stadsdelen in Den Haag kan een tijdrovende en ingewikkelde taak lijken. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren waarop je snel en eenvoudig kunt achterhalen welke postcode bij welk stadsdeel hoort. In dit artikel zullen we enkele handige tips en tools bespreken om deze informatie gemakkelijk te vinden.

 

De eerste optie is het gebruik van de website van PostNL. Hier kun je via de optie “Postcode zoeken” eenvoudig de postcode opzoeken van een specifiek adres in Den Haag. Je kunt ook zoeken op basis van alleen een straatnaam en huisnummer, wat handig kan zijn als je niet precies weet in welk stadsdeel het adres zich bevindt. Daarnaast biedt PostNL ook de mogelijkheid om een overzicht te zien van alle postcodes binnen een bepaald gebied of wanneer je zoekt naar postcodes binnen een bepaalde afstand rondom een specifieke locatie.

 

Een andere handige tool is Google Maps. Door simpelweg het adres of de naam van het stadsdeel in te typen, zal Google Maps direct het gebied aangeven en vaak ook al de bijbehorende postcode tonen. Dit is vooral nuttig als je snel wilt weten in welk stadsdeel een specifiek adres zich bevindt.

 

Daarnaast zijn er ook verschillende apps beschikbaar die kunnen helpen bij het vinden van postcodes en stadsdelen in Den Haag. Zo heeft PostNL haar eigen app genaamd “PostNL Locatiewijzer” waarmee je niet alleen postcodes, maar ook bijvoorbeeld brievenbussen en postkantoren kunt opzoeken. Ook de app “Postcode” van DevelopApps is een handige tool die specifiek gericht is op het zoeken van postcodes in Nederland.

 

Tot slot kan het ook handig zijn om te kijken naar de website van de gemeente Den Haag. Hier vind je vaak een overzicht van alle stadsdelen met bijbehorende postcodes. Dit kan vooral nuttig zijn als je meer informatie wilt hebben over een bepaald stadsdeel of als je meerdere adressen binnen eenzelfde stadsdeel moet opzoeken.

 

Meer weten over Den Haag? Lees dan ook: