Oomen Verhuizers logo

Naar het buitenland verhuizen

Internationaal verhuizen

U gaat verhuizen naar het buitenland? Internationaal verhuizen is een groot avontuur en u gaat in het land van bestemming vast en zeker een mooie tijd tegemoet. Maar voordat u van uw nieuwe woonplaats kunt genieten staat de daadwerkelijke verhuizing nog op de planning. Internationaal verhuizen is wel een stukje ingewikkelder dan de gemiddelde verhuizing binnen Nederland. Want wat moet u precies regelen? Wat voor formaliteiten komen erbij kijken? En is het verstandig om een verhuisbedrijf in te schakelen? We vertellen u alles wat u moet weten wanneer u naar het buitenland gaat verhuizen.  

Naar het buitenland verhuizen

U weet dat u veel moet regelen wanneer u naar het buitenland gaat verhuizen. Maar wat moet u dan precies regelen? Dat verschilt per land van bestemming. Maak van te voren gebruikt van een checklist met dingen die u nog moet regelen, een handige checklist hebben wij alvast voor u opgesteld. Voor sommige dingen moet u bijvoorbeeld bij de Nederlandse overheid terecht en het is lastiger om deze dingen te regelen vanuit een ander land. 

close up view of laptop, graphic tablet and pallet on wooden surface at graphic designer workplace

Vraag DigiD aan

Als u nog geen DigiD hebt dan is dit een goed moment om dit aan te vragen. U hebt namelijk uw DigiD nodig om vanuit het buitenland bij Nederlandse organisaties in te loggen. Het is vanuit het buitenland niet zo eenvoudig om uw DigiD aan te vragen, dus doe dit wanneer u nog in Nederland bent. 

Uitschrijven bij gemeente

Als u langer dan 8 maanden buiten Nederland gaat wonen, dan moet u zich uitschrijven bij uw gemeente. Het is niet nodig dat deze 8 maanden aaneengesloten zijn. Ook als u binnen 1 jaar een keer 3 maanden en een keer 6 maanden buiten Nederland gaat wonen moet u zich uitschrijven. Dit kan vanaf 5 dagen voor uw vertrek bij uw eigen gemeente. Vergeet niet om een bewijs van uitschrijving mee te vragen, want deze hebt u wellicht nodig om u in te schrijven in uw nieuwe woonplaats. 

Visum regelen

Bij internationaal verhuizen hebt u wellicht een visum nodig. Of u een visum nodig heeft hangt af van het land waar u naartoe gaat. Binnen de EU heeft u geen visum nodig, u kunt dus zomaar emigreren naar bijvoorbeeld Spanje. U kunt controleren of u een visum nodig hebt bij de ambassade van het land waar u naartoe gaat verhuizen. Bij deze ambassade kunt u ook het eventuele visum aanvragen. Wacht hier niet te lang mee, want het aanvragen van een visum kost tijd en u wilt voorkomen dat het niet meer lukt om één te regelen. 

Regel een geldig legitimatiebewijs

In sommige landen volstaat een Nederlandse ID-kaart. Dit is bijvoorbeeld zo in Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland. In andere landen hebt u wellicht een paspoort nodig. Deze kunt u bij uw gemeente aanvragen. Controleer voor vertrek altijd of uw legitimatiebewijs nog geldig is. Als u deze moet verlengen in het buitenland dan kan dit namelijk veel meer moeite en tijd kosten dan wanneer u dit vanuit Nederland doet.

Woman in the car with laptop and american passport. Travel concept.

Legalisatie documenten

Bij internationaal verhuizen is het verstandig om uw documenten te laten legaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een diploma of een akte van de burgerlijke stand. Documenten die in Nederland rechtsgeldig zijn, hoeven dat niet per se in het buitenland te zijn. Als u uw documenten laat legaliseren dan weten de buitenlandse autoriteiten ook dat deze documenten geldig zijn. 

Als u naar het buitenland gaat verhuizen is het sowieso altijd verstandig om contact op te nemen met de buitenlandse vertegenwoordiging in Nederland. Gaat u bijvoorbeeld verhuizen naar de Verenigde Staten? Neem dan contact op met de ambassade van de Verenigde Staten in Nederland. Zij weten namelijk precies wat u moet regelen wanneer u gaat verhuizen naar de Verenigde Staten. Zo bent u goed voorbereid en komt u tijdens het internationaal verhuizen niet voor vervelende verrassingen te staan.

UK driving licence on UK road map around London

Controleer uw rijbewijs

Hetzelfde geldt voor uw rijbewijs. Ook deze moet geldig zijn wanneer u naar het buitenland gaat verhuizen. Verloopt uw rijbewijs bijna? Vernieuw deze dan bij uw Nederlandse gemeente. Controleer ook altijd of uw rijbewijs wel geldig is in het land van bestemming. 

Voertuig internationaal verhuizen

Wilt u ook uw oude, vertrouwde voertuig meenemen wanneer u naar het buitenland gaat verhuizen? Dat kan! Hiervoor moet u allereerst uw auto uitvoeren in Nederland. Dit doet u bij een RDW keuringsstation. U hebt hiervoor het kentekenbewijs, de kentekenplaten en uw legitimatiebewijs nodig. Uitvoeren gelukt? Dan hoeft u niet meer te betalen voor wegenbelasting, autoverzekering en apk. Om te voorkomen dat u niet meer op de openbare weg mag rijden, kunt u een uitvoerkenteken aanvragen. Deze is maximaal twee weken geldig en u hebt hiervoor wel een aparte verzekering nodig. Als u in uw nieuwe woonplaats bent aangekomen is het verstandig uw auto hier zo snel mogelijk in te schrijven. Meestal is het nodig om uw auto te laten keuren voordat u deze kunt inschrijven. Hoe dat inschrijven verder precies werkt verschilt per land, dus dit kunt u het beste navragen in uw nieuwe woonplaats.   

Een verhuisbedrijf inschakelen

U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw verhuizing naar het buitenland helemaal zelf te organiseren. Wij raden u echter aan om hiervoor een verhuisbedrijf in de schakelen. Waarom? Simpelweg omdat zij hier veel meer ervaring in hebben. Zij weten precies waar u om moet denken, wat u moet regelen, hoe u dit moet regelen en welke uitdagingen internationaal verhuizen met zich meebrengen. Naar het buitenland verhuizen zonder stress? Kies er dan voor om een verhuisbedrijf in te schakelen! Een verhuisbedrijf is vaak in het bezit van meerdere experts op verschillende gebieden. Zo is er vaak een expert op het gebied van formaliteiten aanwezig. Deze persoon weet precies hoe het zit op het gebied van internationale vrachtbrieven, tolgelden en zaken als invoerrechten. Daarnaast kan deze persoon u helpen bij het regelen van bijvoorbeeld douanedocumenten. Verhuist u naar de andere kant van de wereld? Als u uw inboedel meeneemt, dan zal deze waarschijnlijk overzee vervoerd worden. Het is belangrijk dat uw spullen goed verpakt zijn. Dit zogenaamde “export-pakken” is een vak apart. Bij een verhuisbedrijf gespecialiseerd in internationaal verhuizen weten ze hier echter wel raad mee. Gediplomeerde exportpakkers zorgen ervoor dat uw inboedel zó verpakt wordt dat al uw spullen veilig op de plaats van bestemming aankomen. 

Powered by BetterDocs