Samenwonen

Samenwonen

Binnenkort samenwonen? Leuk! Een nieuwe plek, nieuwe meubels uitzoeken, samen de muren verven en vervolgens héél veel ochtenden naast elkaar wakker worden. Klinkt als een droom. Maar zijn er naast deze leuke dingen ook nog andere dingen waar u om moet denken? Zeker, want wanneer u gaat samenwonen verandert waarschijnlijk ook uw financiële situatie. Misschien niet heel leuk, maar wel belangrijk om bij stil te staan. En hoe zit het eigenlijk met nog meer belangrijke zaken die u moet regelen, zoals het samenstellen van een samenlevingscontract? We vertellen u graag onze samenwoon tips. 

2 Foto

Samenwonen; goed om te weten

Misschien denkt u wel eens: wanneer is het juiste moment om te gaan samenwonen? Wanneer zijn we er klaar voor? Hier hebben we helaas geen eenvoudig antwoord op. Het is misschien een goed idee om stil te staan bij de vraag hoe het eigenlijk tussen jullie twee gaat. Een groot voordeel aan apart wonen is dat jullie beiden een eigen plekje hebben. Ruzie gehad? Dan zoeken jullie de rust op in jullie eigen stekje. Als de storm weer is overgewaaid dan kunt u weer rustig met uw partner het gesprek aan gaan en de ruzie oplossen. Wanneer jullie samenwonen kan het lastiger zijn om even afstand te nemen. Het is dan ook goed om stil te staan bij zulke simpele dingen als hoe jullie met ruzies om gaan. Wanneer samenwonen de juiste stap is, hangt verder van verschillende factoren af. Zijn jullie al een tijdje bij elkaar? Vertrouwen jullie elkaar en zitten jullie qua vervolgstappen en toekomstbeeld op 1 lijn? Zijn jullie open naar elkaar en houden jullie écht van elkaar? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jullie er klaar voor zijn! Maar als het dan zo ver is, waar moet u dan rekening mee houden?

Samenlevingscontract

Allereerst: het samenlevingscontract. Bent u van plan om te gaan samenwonen zonder samenlevingscontract? Dit kan uiteraard, maar de wet heeft helemaal niets geregeld voor samenwoners. Het is dan ook verstandig om wel een samenlevingscontract vast te leggen. In een samenlevingscontract staan allerlei afspraken. U kunt hierin bijvoorbeeld vastleggen wat de verdeling van jullie spullen is, van wie bepaalde schulden zijn en wat er moet gebeuren met het huis als jullie uit elkaar gaan. Dit geeft niet alleen duidelijkheid, maar het heeft ook nog voordelen. Wat het samenstellen van een samenlevingscontract ongeveer kost verschilt per notariskantoor en is ook afhankelijk van uw situatie en wensen. Gemiddeld beginnen de kosten rond de €400,-.

Fiscale partners, partnerpensioen & verblijvingsbeding

Als jullie officieel een samenlevingscontract laten vastleggen bij de notaris, dan worden jullie fiscale partners. U kunt dan gezamenlijk aangifte doen en aftrekposten en inkomsten verdelen. Een samenlevingscontract voldoet daarnaast aan de gestelde eisen van pensioenfondsen voor partnerpensioen. Een partnerpensioen moet u nog wel zelf bij het pensioenfonds aanvragen. Het is erg belangrijk om een verblijvingsbeding in de samenlevingsovereenkomst op te nemen. Hierin staat dat bij overlijden, de gezamenlijke bezittingen naar de partner gaan. Als u dit niet vastlegt dan gaan de gezamenlijke bezittingen en goederen, waaronder jullie huis, naar de wettelijke erfgenamen. Het zou dan dus ook zomaar kunnen dat de achtergebleven partner het huis moet verkopen.  

Financiële situatie

Als u gaat samenwonen met uw vriend of vriendin, dan is het ook verstandig om stil te staan bij jullie financiële situatie. Maak geldzaken bespreekbaar en maak afspraken met elkaar om irritaties of ruzies te voorkomen. Bespreek bijvoorbeeld hoe jullie tegen geld aankijken, of jullie schulden hebben en hoe jullie denken over sparen en uitgeven. Maak daarnaast afspraken over de vaste lasten. Wie gaat bijvoorbeeld welke rekeningen betalen? Het is ook heel handig om een gezamenlijke rekening te openen. Hier kunt u beide iedere maand een vast bedrag op storten. Dit kunt u gebruiken voor de vaste lasten en eventuele onvoorziene uitgaven. Een ander voordeel van een gezamenlijke rekening is dat het eenvoudig inzicht in jullie financiën geeft. Maar hoe bepalen jullie hoeveel hier elke maand op gestort moet worden? Bereken hiervoor eerst jullie, gezamenlijke, maandelijkse vaste lasten. Kijk vervolgens naar de inkomsten. De kans is groot dat één van jullie meer verdient dan de ander. Het is dan eerlijk om de kosten te verdelen. Dit kan bijvoorbeeld naar verhouding van inkomen. Verdient u bijvoorbeeld 2/5 deel van het inkomen en uw partner 3/5 deel? U betaalt dan ook 2/5 deel van de gezamenlijke uitgaven en uw partner 3/5 deel. 

Verdeling van de taken

Het klinkt misschien stom, maar hebben jullie het ook al gehad over de verdeling van de taken? Misschien gaat uw partner er wel vanuit dat u elke week boodschappen doet, de wc’s poetst en het eten op tafel zet. Als u hier een heel ander beeld bij hebt, dan zou dit heel goed voor onenigheid kunnen zorgen. Een verdeling van de taken bespreken voordat u gaat samenwonen kan veel gedoe voorkomen. Houd daarnaast rekening met elkaars eigenschappen. Misschien houdt één van jullie wel van een heel opgeruimd huis, terwijl de ander een beetje rommelig is. Wees ook hier duidelijk in en maak afspraken, zodat jullie verwachtingen van elkaar kloppen en duidelijk zijn. 

1 Foto
Verhuisservice

De verhuizing

Hebben jullie alles samen doorgenomen en zijn alle afspraken duidelijk? En zijn jullie nog steeds dol op elkaar? Dan zijn jullie er vast en zeker klaar voor! Als jullie een mooie huur- of koopwoning hebben gevonden waarin jullie willen samenwonen, dan is het tijd voor de verhuizing. Een verhuizing wordt door veel mensen als een relatietest gezien. Dat vinden wij niet gek, want een verhuizing kan veel stress met zich meebrengen. Om zoveel mogelijk stress te voorkomen kunnen jullie ervoor kiezen om een ervaren verhuisbedrijf in te schakelen. Wij van Oomen Verhuizers helpen graag om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onze betrouwbare en ervaren verhuizers zorgen ervoor dat jullie spullen snel en compleet in de nieuwe woning aankomen. Zo geniet u van een ontspannen verhuisdag. Meer weten? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan. En staat jullie nieuwe woning dan eindelijk vol met een fijne mix van elkaars spullen? Dan kan het echte samenwonen beginnen!  

Verhuisservice

Powered by BetterDocs