Oomen Verhuizers logo

Verhuizen naar Spanje

Verhuizen naar Spanje

U gaat verhuizen naar Spanje? Tapas, siësta’s, paella, de mooie natuur en de heerlijke zon, u gaat ongetwijfeld een mooie tijd tegemoet in Spanje. Maar het is niet alleen maar feest, want bij een verhuizing naar Spanje komt veel kijken. Een verhuizing binnen Nederland is al veel gedoe, maar bij een verhuizing naar het buitenland komen nog veel meer formaliteiten kijken. Maar wat moet u precies regelen? Welke papieren heeft u nodig? En is het mogelijk om voertuigen mee te verhuizen? Emigreren naar Spanje is een grote gebeurtenis en we kunnen ons goed voorstellen dat u denkt: ik ga verhuizen naar Spanje, wat te doen? We helpen u graag op weg met onze tips. 

Emigreren naar Spanje: wat moet u regelen?

Verhuizen naar Spanje is op het gebied van formaliteiten gelukkig niet ingewikkeld. Spanje is immers net als Nederland lid van de Europese Unie, een visum is dus niet nodig. Maar wat moet u wel regelen? 

 

  • Een inschrijving bij het centraal register voor buitenlanders. 
  • Een NIE nummer. Dit is vergelijkbaar met ons Burgerservicenummer. 

Iedereen die langer dan drie maanden in Spanje wil verblijven moet zich bij de Oficina de Extranjeros (vreemdelingendienst) inschrijven. Doe dit in de provincie waarin u verblijft of waar u van plan bent om te gaan wonen. Hier kunt u uw verklaring van inschrijving, oftewel de Certificado de Registro, met daarop uw NIE nummer aanvragen. Is er geen Oficina de Extranjeros? Dan kunt u naar de politie gaan en hier verzoeken of u kunt worden ingeschreven in het centrale vreemdelingenregister. Vergeet niet om benodigde documenten mee te nemen. Bij het inschrijven hebt u namelijk een geldig legitimatiebewijs nodig evenals pasfoto’s en uw inschrijfformulieren. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat u financieel gezien niet afhankelijk bent van een uitkering voor levensonderhoud. Houd er rekening mee dat u voor het aanvragen van een NIE nummer leges moet betalen, deze liggen rond de €10,-.

Het NIE nummer moet u binnen drie maanden na aankomst in Spanje aanvragen. We raden u echter aan om dit zo snel mogelijk te doen, wanneer u gaat emigreren naar Spanje. U hebt het nummer namelijk nodig om u te legitimeren bij de Spaanse belastingdienst en bij overheidsinstanties. Zo heeft u het nummer bijvoorbeeld nodig wanneer u een huis wilt kopen of huren, wanneer u in Spanje wilt werken en wanneer u een Spaanse bankrekening wilt openen. 

Voertuig mee verhuizen naar Spanje

Misschien denkt u na het verhuizen naar Spanje; wat te doen met mijn voertuig? Wanneer u definitief gaat emigreren naar Spanje en dus een Spaanse resident wordt, dan moet u uw voertuig in Spanje inschrijven. Ook niet-residenten die een woning hebben of een langdurig huurcontract én die minstens zes opeenvolgende maanden in het land verblijven moeten hun voertuig inschrijven. Als beide niet het geval is en u wilt toch uw voertuig inschrijven, dan kan dat ook, zolang u een NIE nummer heeft. Voordat u uw voertuig kunt overzetten op een Spaans kenteken, moet deze een ITV (Inspección técnica de vehículos), oftewel een APK keuring ondergaan. Een Spaans nummerbord kunt u aanvragen bij de Jefatura Provincial de Tráfico. 

Verhuizen naar Barcelona

Barcelona is een geweldige stad! Heerlijk eten, leuke winkels, prachtige bezienswaardigheden en het strand vlakbij. Veel Nederlanders, waaronder studenten, kiezen er daarom voor om (tijdelijk) te verhuizen naar Barcelona. Het is een hele internationale stad met veel expats, ook uit andere landen dan Nederland. Denkt u er zelf ook over na om te verhuizen naar Barcelona? We raden u aan om de Spaanse en wellicht zelfs Catalaanse taal te leren. U zult dan sneller contact kunnen maken met de locals en u vergroot uw kansen op de arbeidsmarkt. Het leren van de taal zal u dan ook zeker helpen om u thuis te voelen in deze regio. 

Verhuizen naar Spanje: onze tips

  • Niet alleen bij een verhuizing naar Barcelona, maar ook zeker als u naar een ander deel van Spanje gaat verhuizen is het aan te raden om de Spaanse taal te leren. Veel Spanjaarden spreken geen Engels en om goed te integreren is het wel fijn als u uzelf verstaanbaar kunt maken. 
 
  • Verdiep u in de Spaanse cultuur voordat u gaat verhuizen, zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. Waar Duitsers bijvoorbeeld nogal stipt zijn qua tijd, ligt dit bij Spanjaarden een beetje anders. Ze komen gerust te laat voor hun afspraak. Het kan een hoop frustratie schelen wanneer u op zaken als deze bent voorbereid wanneer u gaat verhuizen naar Spanje.
  • Een omgeving gevonden waar u naartoe wilt verhuizen? Neem dan de tijd om deze omgeving te leren kennen. Wanneer u in de zomer op vakantie bent op deze bestemming ziet alles er ongetwijfeld geweldig uit, maar vindt u de bestemming nog steeds zo leuk in de herfst en winter? Een goede voorbereiding voorkomt teleurstellingen. 
 
  • Zeg uw Nederlandse zorgverzekering op en sluit vervolgens een tijdelijke overbruggingsverzekering af. Zo bent u de periode totdat u een Spaanse zorgverzekering hebt afgesloten ook gewoon verzekerd. 
 
  • Gaat u verhuizen naar Spanje en daar op zoek naar een baan? Laat uw diploma’s dan internationaal legaliseren en vertalen. Als u dit doet dan weten ook de buitenlandse autoriteiten dat uw diploma’s rechtsgeldig zijn. U kunt hiervoor terecht bij DUO. 

Verhuizen met opslag

Als u gaat studeren in Spanje, of hier tijdelijk naartoe gaat voor uw werk, dan weet u dat u binnen een bepaalde tijd weer terug zult verhuizen naar Nederland. Het is dan wellicht niet nodig om uw hele inboedel mee te verhuizen naar Spanje. U kunt in Spanje bijvoorbeeld een gemeubileerd appartement huren of daar meubels kopen. Maar wat moet u dan zolang met uw eigen inboedel in Nederland? Deze kunt u tijdelijk in een opslag onderbrengen. Hier zullen uw spullen veilig staan totdat u ze weer nodig hebt. Oomen Opslag beschikt over de meest moderne, makkelijke en veilige manier van (tijdelijke) opslag. Vraagt u zich af hoe dit werkt of wat een verhuizing naar Spanje kost? Neem in dit geval vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Vul vrijblijvend het offerteformulier in of bel naar: 088 321 99 00, wij helpen u graag.

Powered by BetterDocs