Oomen Verhuizers logo

Verhuizen naar Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk is een grote stap! De formaliteiten van een emigratie en de verhuizing zelf zijn nog maar twee voorbeelden van wat er allemaal geregeld moet worden. Om te voorkomen dat uw avontuur op een aflevering van “Ik vertrek Frankrijk” gaat lijken, is het verstandig om u goed voor te bereiden op uw emigratie. Want wat moet u eigenlijk allemaal regelen voordat u onbezorgd kunt genieten van een heerlijke croissant in uw nieuwe Franse woning? We nemen alles graag met u door zodat u met een gerust hart kunt verhuizen naar Frankrijk. 

Verhuizen naar Frankrijk

Een verhuizing is een stressvolle gebeurtenis. Het is misschien wel een goed idee om een lijstje bij te houden met alle dingen die u nog moet regelen voordat u gaat emigreren naar Frankrijk. Zo houdt u overzicht en voorkomt u dat u in de drukte dingen vergeet. Deze dingen kunt u in ieder geval al op uw lijstje zetten:

  • Laat uw gemeente weten dat u gaat emigreren naar Frankrijk. Vanaf 5 dagen vóór uw vertrek kunt u zich uitschrijven bij uw gemeente. U geeft hierbij aan naar welk land u vertrekt en bij voorkeur ook het adres waarop u in Frankrijk bereikbaar bent. Verscheidene instanties (bijvoorbeeld uw pensioenfonds en de Sociale Verzekeringsbank) krijgen na uw uitschrijving bericht van uw emigratie. 
  • Neem contact op met de ambassade van Frankrijk in Nederland. Hier kunt u informatie opvragen over uw verhuizing, zo weet u precies wat nodig is wanneer u gaat verhuizen naar Frankrijk. 
  • Verzamel al uw belangrijke documenten en maak hier voor de zekerheid ook kopieën van. Heeft u mogelijk uw diploma’s nodig in Frankrijk? Dan kunt u deze bij DUO geldig laten verklaren voor het buitenland. 
  • Zeg op tijd uw abonnementen af, zoals uw televisie en internet abonnement. Zo voorkomt u dat u onnodig veel betaalt. 
  • Sluit alvast een verzekering af in Frankrijk. Het is eventueel mogelijk om een overbruggingsverzekering af te sluiten, zodat u ook verzekerd bent op het moment dat uw Nederlandse verzekering al is afgezegd terwijl uw Franse verzekering nog niet geldig is. 

Emigreren naar Frankrijk

Als u gaat emigreren naar Frankrijk dan zult u geen pensioen meer opbouwen. Als u voor uw 65e verhuist dan zult u ook jaarlijks een deel van uw pensioen missen. U houdt wel recht op de AOW uitkering die u in Nederland hebt opgebouwd, mits u aan een aantal voorwaarden voldoet. Gaat u nog werken in Frankrijk? Dan zult u na het emigreren naar Frankrijk pensioen opbouwen in dit land. In Frankrijk hoeft u over het pensioeninkomen geen belasting te betalen. 

En hoe zit het met uw zorgverzekering wanneer u gaat wonen in Frankrijk? U bent niet meer via uw Nederlandse zorgverzekering verzekerd wanneer u in Frankrijk woont en werkt. Als u gaat verhuizen naar Frankrijk moet u dus een Franse ziektekostenverzekering afsluiten. Gaat u wonen in Frankrijk maar blijft u werken in Nederland? Dan mag u wel uw Nederlandse zorgverzekering houden. 

 

Als u gaat verhuizen naar Frankrijk dan hoeft niet bang te zijn dubbel belasting te betalen. Dit is zo geregeld dankzij een Europees verdrag tussen Frankrijk en Nederland. In Frankrijk is inkomstenbelasting de belangrijkste vorm van belasting. De hoogte van de belasting wordt vastgelegd aan de hand van percentages. Als u boven modaal verdient dan krijgt u mogelijk met vermogensbelasting te maken. Nieuwe bewoners van Frankrijk zijn de eerste vijf jaar vrijgesteld van deze belasting. Als u gaat verhuizen naar Frankrijk dan kunt u een app van de Franse belastingdienst downloaden. Hiermee kunt u heel eenvoudig uw belastingaangifte doen.

 

Wanneer u gaat wonen in Frankrijk dan hebt u natuurlijk ook een huis nodig. De woningprijzen liggen in Frankrijk over het algemeen lager dan in Nederland. Vraagprijzen zijn vaak inclusief makelaarskosten maar de kosten van de notaris komen er nog overheen. De vraagprijs van de woning wordt mede door de woning eigenaar bepaald. Het is dus goed mogelijk dat de vraagprijs van een woning veel hoger ligt dan de echte waarde. Er is dus vaak wel ruimte om te onderhandelen. Goed om te weten, want u wilt natuurlijk wel een fijn thuis vinden wanneer u gaat verhuizen naar Frankrijk.

Foto checklist verhuizen
1 Foto

Ik vertrek Frankrijk

Kent u  het programma “Ik Vertrek Frankrijk”, waarbij Nederlandse gezinnen verhuizen naar Frankrijk? Deze mensen zeggen vaak heel zelfverzekerd: “Ik ga naar Frankrijk om mijn droom te volgen!” waarna er van alles mis gaat als ze eenmaal zijn verhuisd. Om zulke “Ik Vertrek Frankrijk“ taferelen te voorkomen is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Eén van de belangrijkste dingen is het leren van de taal. In Frankrijk spreken niet veel mensen Engels. Als u uzelf verstaanbaar wilt maken is het dus erg belangrijk om de taal te leren wanneer u gaat verhuizen naar Frankrijk. Verdiep u daarnaast ook in de cultuur. In Frankrijk is het bijvoorbeeld heel normaal om elkaar te begroeten met twee of zelfs vier zoenen. Dit gebeurt zelfs regelmatig wanneer u iemand voor het eerst ziet. Bereid u dus goed voor op het Franse leven. Dit kan ongemakkelijke situaties voorkomen en het zal u zeker helpen met integreren en wennen wanneer u gaat wonen in Frankrijk. 

Verhuizen naar Frankrijk met opslag

Als u voor altijd gaat emigreren naar Frankrijk dan zult u waarschijnlijk al uw dierbare spullen meenemen en de rest verkopen of weggeven. Als u echter tijdelijk gaat verhuizen naar Frankrijk, voor bijvoorbeeld werk of studie, dan is het begrijpelijk als u niet uw complete hebben en houden wilt meenemen. Maar waar kunt u dan tijdelijk de spullen die niet meegaan opbergen? Bij een opslag natuurlijk! Oomen Opslag is betaalbaar, uiterst veilig en ook nog eens ontzettend makkelijk. Het enige wat u hoeft te doen is beslissen welke spullen niet mee gaan naar Frankrijk. De verhuizers komen vervolgens bij u met een grote vrachtwagen en laden de container voorzichtig vol met de spullen die u tijdelijk wilt opslaan tijdens uw vertrek naar Frankrijk. Vervolgens brengt de vrachtwagen deze container naar de opslaglocatie van Oomen Opslag. Hier staat (een deel van) uw inboedel droog en veilig totdat u weer terug naar Nederland komt verhuizen. Meer info nodig? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. 

Verhuizen met opslag

Powered by BetterDocs