Verhuizen naar Duitsland

Verhuizen naar Duitsland

Gaat u verhuizen naar Duitsland? U gaat ongetwijfeld een leuke maar ook spannende tijd tegemoet. Verhuizen binnen Nederland kan al een stressvolle gebeurtenis zijn maar verhuizen naar Duitsland al helemaal. Er zijn namelijk een hoop dingen die u moet regelen wanneer u gaat emigreren naar Duitsland. Want welke formaliteiten moet u eigenlijk allemaal regelen? Hoe is de cultuur in Duitsland? En kunt u ook uw voertuigen mee verhuizen? We vertellen er u graag meer over. 

Verhuizen naar Duitsland: de formaliteiten

Duitsland hoort net als Nederland bij de Europese Unie. U hebt dus geen visum nodig wanneer u naar Duitsland gaat verhuizen of van Duitsland naar Nederland gaat verhuizen. Als u de grens over wilt komen hebt u in principe alleen een geldig legitimatiebewijs nodig. Als u in Duitsland gaat wonen dan moet u naar de gemeente gaan waar u gaat wonen en dan kunt u zich daar aanmelden. Daarvoor moet u eerst naar uw oude gemeente in Nederland gaan en u daar, binnen 5 dagen voor vertrek, uitschrijven. U ontvangt hier een bewijs van uitschrijving. Vervolgens hebt u  8 dagen om u in te schrijven bij uw nieuwe gemeente in Duitsland. U dient dan een geldig legitimatiebewijs meenemen, evenals een bewijs van uitschrijving. Daarnaast zijn er nog twee dingen die u moet kunnen aantonen voordat u kunt verhuizen naar Duitsland. Dit zijn: 

  • Een bewijs van inkomen. Hiermee kunt u laten zien dat u een inkomen heeft en dus niet afhankelijk bent van sociale bijstand voor levensonderhoud. 
  • Een bewijs van ziektekostenverzekering. In Duitsland is het verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. 

Is het aanmelden gelukt? Dan ontvangt u een zogenaamde Anmeldebestätigung. Hiermee kunt u uw recht op verblijf bewijzen. 

zorgeloos verhuizen
Persoonlijke aanpak

Waar moet u rekening mee houden wanneer u verhuist naar Duitsland

Als u ervoor kiest om te verhuizen naar Duitsland dan moet u met een aantal zaken rekening houden. 

  • Belastingen en premies. Wanneer u in Duitsland woont bent u daar belastingplichtig. U blijft echter belastingplichtig voor de Nederlandse inkomstenbelasting wanneer u na uw verhuizing ook nog inkomen in Nederland hebt waarover u belasting betaalt. En bent u in Duitsland sociaal verzekerd ná uw verhuizing? Dan betaalt u voor de Nederlandse sociale verzekeringen geen premies meer. 
  • Zorgverzekering. Bent u in Nederland verzekerd en hebt u zich in Duitsland bij een Krankenkasse aangemeld? Dan kunt u in zowel Nederland als Duitsland terecht bij zorgverleners. De zorg in Duitsland wordt door de Krankenkasse vergoed (evt. een deel bij uw zorgverzekeraar in Nederland). Bij zorg in Nederland wordt dit door de zorgverzekeraar vergoed. Als u in Duitsland bent verzekerd en u bent aangemeld bij een Krankenkasse, dan kunt u bij zorgverleners in Duitsland terecht. De Krankenkasse zal dan ook uw kosten vergoeden. 
  • Gezinsbijslagen. Als u ervoor kiest om met uw kinderen naar Duitsland te verhuizen, dan kunt u gezinsbijslagen uit Nederland of uit Duitsland krijgen. In Nederland hebben we bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag en kinderbijslag, Duitsland heeft een regeling voor Kindergeld. Daarnaast zijn er in Duitsland nog andere uitkeringen te krijgen zoals Elterngeld. Op welke bijslagen u recht hebt is afhankelijk van uw situatie.

Verhuizen naar Berlijn

De hoofdstad van Duitsland: Berlijn. Een grote stad met een rijke geschiedenis, maar ook een hele moderne, bruisende stad. Gaat u verhuizen naar Berlijn? Dan hoeft u zich niet te vervelen. Snuif de historie op en bezoek de Berlijnse muur of andere bezienswaardigheden, of ga lekker winkelen in de grote winkelstraten en geniet van een heerlijke maaltijd in één van de hippe restaurants. Verhuizen naar Berlijn is over het algemeen goedkoper dan verhuizen naar een andere grote stad in Europa. Daarom zoeken veel creatievelingen zoals kunstenaars en schrijvers de stad op. Ook onder studenten is de stad een populaire keuze. Studenten uit verschillende landen en ook uit Duitsland zelf kiezen er dus vaak voor om te verhuizen naar Berlijn. 

Voertuigen mee verhuizen naar Duitsland

Als u van Nederland gaat verhuizen naar Duitsland, dan is het mogelijk om uw auto mee te verhuizen als inboedel. Wilt u uw voertuig in Duitsland aanmelden? Dan hebt u eerst een bewijs nodig dat u in uw woonplaats in Duitsland staat ingeschreven. Dit is de zogenaamde Anmeldebestätigung. Als u deze hebt kunt u met uw auto voor een keuring naar de TÜV gaan, zodat u hier een Vollgutachten kunt laten maken. Gelukt? Dan neemt u dit document mee naar de Zulassungsstelle in de regio of gemeente waar u uw auto kunt aanmelden. U krijgt vervolgens een Fahrzeugbrief, een Fahrzeugschein en natuurlijk Duitse kentekenplaten voor uw voertuig op basis van het Datenblatt. Op dit moment wordt ook de procedure opgestart voor het betalen van wegenbelasting. Allemaal gelukt? Dan kunt u met uw vertrouwde auto blijven rijden in Duitsland. 

Naar Duitsland emigreren

Als u gaat verhuizen naar Duitsland, dan hoeft u misschien niet eens een heel eind te rijden. Toch is het wel nodig om een hoop zaken te regelen. We hopen dat u na het lezen van dit artikel goed op de hoogte bent van alles wat u moet weten wanneer u gaat verhuizen naar Duitsland. Of u nou voor langere tijd of tijdelijk gaat emigreren, u gaat er vast een hele mooie tijd tegemoet. En valt het wel tegen? Dan kunt u altijd weer makkelijk van Duitsland naar Nederland verhuizen. 

Powered by BetterDocs